Halstrad pilgrimsmussla

Från Nyhetsmorgon

Serveras med majscreme, dragon och rostad purjolök.

Vintips
2008 Olivier Leflaive, Puligny-Montrachet, Premier Cru Garennes (nr 90042) 529:-, Bourgogne, Frankrike



Se fler recept från

Nyhetsmorgon


23 december 2011
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 st pilgrimsmusslor
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 st färsk majskolv
  • 1 st schalottenlök
  • 20 g osaltat smör, rumstempererat
  • 20 g purjolök
  • 15 g dragon

Gör så här

  1. Tag ur pilgrimsmusslorna. Plocka rent den stora vita muskeln men släng inte "renset".
  2. Skala och hacka schalottenlöken.
  3. Sjud löken tillsammans med vin och resterande mjukdelar från musslan.
  4. Sila av musselbuljongen och mixa den med dragonbladen. Spara några fina dragonblad till garnering. Salta lätt.
  5. Skala av blasten från majskolven.
  6. Skär av maskornen från kolven. Bryn kornen i lite smör.
  7. Mixa sedan kornen med rumstempererat smör och passera bort eventuella skalrester.
  8. Smaka av majscremen med salt.
  9. Skölj purjolöken i kallt vatten. Rosta den sedan i ugn på 145 grader tills purjon är helt spröd.
  10. Gör rent det kupade underskalet från pilgrimsmusslan.
  11. Halstra den vita muskeln i smör på båda sidor i ca 1 minut på varje sida. Musslan skall vara lite rå i kärnan. Salta.
  12. Arrangera musslan tillsammans med majscreme, dragonbuljong och rostad purjolök i skalet.
  13. Placera skalet på en bädd av grovt havssalt i en tallrik.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept