Havskräftstjärt med pumpapuré

4

Du behöver

stora havskräftor

  • 1 st ”butternut” pumpa
  • 70 g osaltat smör
  • 1 knippe dansk körvel
  • 1 st gul lök
  • 1 st morot
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st lagerblad
  • 10 g tomatpuré
  • 20 st fänkålsfrön

Gör så här

  1. Skala, dela och skrapa ur kärnorna ur pumpan.
  2. Skär pumpan i 1 cm stora tärningar.
  3. Förväll dem mjuka i lättsaltat vatten.
  4. Häll av vattnet och tillsätt 50 g smör.
  5. Mixa pumpan och smöret till en slät puré i en food processor. Salta.
  6. Förväll kärnorna i vatten i 2 minuter.
  7. Torka dem sedan torra och rena på en kökshanduk.
  8. Rosta kärnorna i ugn på 150 grader i 8-10 minuter. Salta.
  9. Vrid av stjärtarna och råskala dem.
  10. Nyp tag i tarmen som går genom stjärten och drag försiktigt ut den. Stek stjärtarna i smör. Salta.
  11. Rosta kräftskallar och klor lätt i ugnen, 150 grader i ca 15 minuter.
  12. Skala och skär lök, morot och vitlök i bitar.
  13. Fräs bitarna i 10 g smör tillsammans med lagerblad, tomatpuré och fänkålsfrön i en gryta.
  14. Krossa de rostade skallarna och klorna och tillsätt dem i grytan.
  15. Slå på kallt vatten så att det täcker. Sjud upp buljongen.
  16. Skumma bort äggviteämnen.
  17. Låt sedan sjuda i ca 40 minuter.
  18. Sila bort skal, grönsaker och kryddor. Koka ihop buljongen till hälften. Salta.
  19. Arrangera en klick med pumpapuré tillsammans med stjärt och rostade pumpakärnor i en djup tallrik. Slå buljong runt om och garnera med körvelkvistar.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept