Ananasparfait på mandel- och kanelbotten med myntaglacerad ananas

1h 35 min
1h 35 min

Du behöver

Parfait:

  • 4 st äggulor
  • 0,5 dl vitvin
  • 4 dl socker
  • 0,5 l ananaspuré
  • 4 dl italiensk maräng
  • 2 dl vispad grädde

Botten:

  • 150 g mandelmjöl
  • 50 g smält smör
  • 50 g vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 krm mald kanel
  • 100 g socker
  • 3 st ägg

Glacerad ananas:

  • 1 st stor och söt ananas
  • 2 msk råsocker
  • 30 g smör
  • 1 st vaniljstång
  • 4 msk mörk rom
  • 1 ask mynta

Citroncurd:

  • 1 st citron, saft och skal
  • 80 g socker
  • 4 st äggulor
  • 1 st vaniljstång
  • 4 msk mörk rom
  • 1 ask mynta

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Sjud upp äggulor, ananaspuré, socker och vitvin till 85 grader. Låt kallna till rumstemperatur. Vispa grädden. Vänd i den italienska marängen i smeten och därefter vispad grädde. Häll i en form och ställ in i frysen.
  3. Vispa ägg och socker till en luftig massa. Vänd i mandelmjöl, mjöl, smält smör och bakpulver. Stryk ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i cirka 5 minuter.
  4. Ta ut bottnen och låt svalna. Stansa ut rundlar.
  5. Skala och skär ananasen i bitar. Stek dem i smör och tillsätt skrapad vaniljstång och socker. Häll på rom. Bränn av och koka ihop lagen så att den blir simmig. Låt svalna och tillsätt strimlad mynta.
  6. Sjud upp alla ingredienser till curden till 85 grader. Passera och kyl den.
  7. Lägg upp parfaiten på mandelbottnen och toppa med glaserad ananas och lemoncurd. Garnera med chokladspån och mynta.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept