Fröstekt Oxrygg från Åhus med bräserad pumpa och grönpeppar

1h 20 min
4
Från Nyhetsmorgon

Fröstekt Oxrygg med bräserad pumpa, grönpeppar och gräddkokt sparrispotatis får vilka smaklökar som helst att bågna!

20 december 2007
Visa mer
1h 20 min
4

Du behöver

  • 600 g hängmörad oxrygg ( skuren i längder )
  • 1 klyfta av muscat pumpa ( skalad )
  • 1 msk malen grönpeppar
  • 1 dl rödvinssås
  • 3 msk rostade pumpkärnor
  • 0,5 st schalottenlök ( finhackad )
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 msk citronsaft
  • 2 msk crème fraiche
  • 0,5 msk pumpaolja
  • 4 kvistar dill ( plockad )
  • 4 st sparrispotatisar
  • 3,5 msk vispgrädde
  • 1 msk citronsaft

Fröer:

  • 0,5 msk dillfrö, rostas
  • 0,5 msk solrosfrö, rostas
  • 0,5 msk quinoa, kokas och rostas

Gör så här

  1. Oxryggen: Bryn oxryggen runt om och rulla in i fröerna, stek i ugn i 120 grader tills köttet når en innertemperatur av 55 grader. Låt vila i cirka 15 minuter.
  2. Råmarinerad pumpa: Skär ut ett par fina bitar från pumpan, skiva tunt på mandolin, cirka 3 skivor per person. Marinera i pumpaolja, citronsaft, rostade pumpkärnor, dill, lök, salt och vitpeppar.
  3. Pumpa puré: Ta resterna från pumpan och ugnsbaka i 170 grader tills de är mjuka. Mixa slätt med crème fraichen, smaksätt med citronsaft, salt och vitpeppar.
  4. Sparrispotatisen: Skär potatisen i centimetertjocka skivor med skal, koka i lättsaltat vatten tills de är mjuka.
  5. Koka ihop grädden med citronsaften ett par minuter, tillsätt potatisen och koka tills grädden är krämig, smaksätt med lök, salt och vitpeppar.
  6. Arrangera purén i botten på 4 tallrikar. Vänd köttet en gång till i fröerna och skiva upp. Smaka av såsen med grönpeppar.
  7. Lägg salladen på köttet, häll såsen runt om och servera potatisen i en skål vid sidan om.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept