Varmrå Havskräfta med jordärtskocksmos och harsyra

1h
4

Du behöver

  • 4 st färska havskräftor
  • 4 st vaktelägg ( pocherade )
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk fintärnad syltad citron
  • 0,5 dl vitt vin
  • 0,5 dl morot fintärnad
  • 0,5 dl rotselleri fintärnad
  • 2 kvistar timjan
  • 1 st stjärnanis
  • 1 st lagerblad
  • 1 dl rapsolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 0,5 dl vispgrädde
  • 1 dl standard mjölk
  • 1 tsk strösocker
  • 4 st skalade jordärtskockor
  • 1 st oskalad jordärtskocka (tunt skivad och friterad )
  • 1 st rött äpple ( fintärnat )
  • 2 msk smör
  • harsyra
  • 0,5 msk crème fraiche
  • 2,5 tsk citronsaft
  • 1 st finhackad schalottenlök

Gör så här

  1. Havskräftssoppan: Skala havskräftorna och spara dem till senare. Fräs skalen med grönsakerna, kryddorna och tomatpurén i cirka 10 minuter.
  2. Tillsätt vin och vatten tills det täcker, låt sjuda i cirka 25 minuter.
  3. Sila fonden och ställ svalt. Ta upp oljan som flutit upp till ytan. Spara oljan och koka ner fonden till hälften. Tillsätt grädden och mjölken och smaka av med salt, peppar, citronsaft och en nypa socker.
  4. Jordärtskockorna: Koka skockorna mjuka i lättsaltat vatten, skär ut 4 fina bitar och bryn dem gyllenbruna i en stekpanna med olja.
  5. Mosa resten av skockorna med en gaffel tillsammans med smöret och crème fraichen. Smaksätt med salt, vitpeppar, citronsaft, schalottenlök och kräftoljan.
  6. Halstra bara ryggen på havskräftorna i kräftoljan på hög värme i cirka 30 sekunder. Dela dem på bredden och arrangera på den brynta jordärtskockan i en djup tallrik.
  7. Lägg upp moset på en liten tallrik tillsammans med vaktel ägget och andra hälften av havskräftan.
  8. Blanda en sallad av kräftolja, citronsaft, lök, harsyran och äpple. Smaka av med salt och vitpeppar och servera tillsammans med havskräftorna.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept