Senapsdressad entrecôte med bönsallad

Senapsdressad entrecôte med bönsallad
Foto: Håkan Larsson

Grillat lockar året runt numera, gärna något marinerat kött. Om du glömt lägga köttet i marinad kan det få fin smak efteråt, har min kollega och förebild Berit Paulsson lärt mig. /Håkan - Receptet är hämtat ur boken Fredagkväll med mat och vin.

Här kan du läsa mer om

Fredagkväll med mat och vin

.

Temperera
Kött får alltid bättre grillsmak om det anrättas i tjocka bitar under längre tid. Tänk på att låta köttet ligga framme och temperera en stund innan du grillar eller steker - dels går tillagningen snabbare, dels får du en vackrare stekyta. Och var inte orolig, köttet kommer inte att ruttna omedelbart när det lämnat kylen…

I glaset
Här har vi tydliga smaker, med citron, senap och rucola som klangbotten till köttet. Till grillat, med sina läckert sotiga toner och sköna tugg, passar stadiga röda från Nya Världen bra – mustig frukt, skön fyllighet från alkoholen och ibland en liten rökighet. Som i denna saftiga, mulliga pinotage från Sydafrika: 22273 Stellenzicht Golden Triangle Pinotage 2008, 112 kr.

Matlagarmusik
Per Gessle: Son of a plumber
Lättsamt och trallvänligt i opretentiös men genomtänkt tappning – det står för både maten och Halmstads store popson. Sjung med och släng bekymren!

30 juni 2011
Visa mer
4

Du behöver

  • 2 st entrecôte, tjocka skivor à 300-400 g

Dressing

  • 3 msk olivolja
  • 1 msk vatten
  • 1,5 msk citronsaft
  • 1 tsk fransk senap
  • 0,5 dl gräslök, finhackad
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak

Till servering

  • Klyftpotatis
  • Sallad på vita bönor, tomat och rucola

Gör så här

  1. Grilla köttet högt upp, gärna under lock.
  2. Vänd ofta så det inte bränns.
  3. Köttet ska vara rosa, det tar ca en kvart.
  4. Låt köttet vila 5 minuter under folie.
  5. Skiva upp varje entrecôte i fyra skivor på längden.
  6. Lägg upp på tallrik och fördela dressingen över.
  7. Servera med tillbehören.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept