Lammfilé med kryddig rödlökssås

Lammfilé med kryddig rödlökssås
Foto: Håkan Larsson

Klassiska smaker där lite chilikrydda sätter fräs på sötsyrlig sås för den som vill, och knapriga nötter kompletterar mjukstekt kål och mustig potatiskaka. /Håkan
Receptet är hämtat ur boken Fredagkväll med mat och vin.

Här kan du läsa mer om

Fredagkväll med mat och vin

.

Kul med kål
I den allmänt gröna trenden tycker jag fortfarande att kålsläktet är satt lite på undantag – förutom då den eviga pizzasalladen. Brysselkål, broccoli, blomkål, savoykål, vitkål… Koka, fräs, stuva, lägg till i grytor, mixa, krydda upp. Massor av vitaminer och alltid personligheter som sätter karaktär på maten. Och snygga dessutom, både i form och färg.

I glaset
Köttet och potatiskakan trivs bra med vilket rött som helst, men den lätt söt-syrlig-starka såsen liksom kålen behöver något med rejäl kryddighet och gärna en stadig struktur. Sydfranska 2233 2009 Château Pech-Latt, 93 kr, är ett förträffligt, både modernt och ursprungstroget ekovin som hållit stilen många år.

Matlagarmusik
Anna Christoffersson och Steve Dobrogosz: Rivertime
När väl potatisen är i ugnen är det här rätt vilsam matlagning. Koppla av med den här underbart melodiska, stillsamt öronsmekande skivan i en stil mellan jazz och pop. En stilsäker, vacker kvinnoröst, en virtuos pianist, that’s all. Och det räcker hur långt som helst.

20 oktober 2010
4

Du behöver

  • 600 g lammfilé
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • smör till stekning

Potatiskaka

  • 600 g potatis, tunt skivad i matberedare
  • 4-5 msk smält smör
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 2-3 dl smakrik ost, riven

Rödlökssås

  • 1 st liten rödlök, finhackad
  • 1 msk smör
  • 1 msk röd vinäger
  • 1,5 dl rödvin
  • 1 dl kycklingbuljong
  • 50 g smör i tärningar
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak
  • 1-2 krm sambal oelek, ev

Till servering

  • 200 g savoykål, ansad och strimlad
  • 50 g cashewnötter, saltade
  • olivolja
  • Salt och peppar, ev

Gör så här

  1. Potatis
    Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vänd potatisskivorna i smöret.
  3. Krydda.
  4. Varva dem med osten i smord ugnsfast form eller portionsformar.
  5. Grädda färdigt i ca 50-60 minuter.
  6. Sås
    Fräs löken lätt i smör.
  7. Tillsätt vinäger och vin och koka in nästan all vätska.
  8. Tillsätt buljongen och låt koka ett par minuter.
  9. Ta från värmen och vispa i smöret klickvis.
  10. Smaka av med salt, peppar och ev sambal - den ger skön hetta!
  11. Kött
    Krydda köttet.
  12. Bryn det i smör och stek vidare så rosa du vill ha det.
  13. Låt vila under folie.
  14. Fräs kålen mjuk i oljan.
  15. Tillsätt nötterna mot slutet.
  16. Smaka av.
  17. Dela köttet på snedden och lägg upp som på bilden med potatiskaka, sås och kål.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept