Grillspett med nötig paprikasås

Från Nyhetsmorgon

Grillspett med nötig paprikasås och chilikryddad aubergine- och squashsallad. Världens snabbaste italienska sås och en chilivarm sallad på aubergine och squash med inspiration från Sydafrika - det är mat för svensk sommar!

Håkan Larssons dryckestips
Brai kallar man grillfesten i Sydafrika, och just från en sådan kommer det här receptet. Lika generöst som smakerna i maten är 6563 Nederburg Manor House Cabernet Sauvignon, ca 94 kr. Lättgillat, rikt och fylligt.

Gott till mycket
Salladen på aubergine och squash kan du variera proportionerna i efter tillgång - är du hemmaodlare kan ju squashen gå till i överflöd. Dressingen kan kryddas med curry eller örtkryddor i stället för chili, gillar du färsk koriander passar det också utmärkt. Bra tillbehör till både fisk, fågel och kött, och gott på en buffé med charkuterier.

30 juli 2010
Visa mer
4

Du behöver

Spett

  • 600 g entrecote eller biff i ca 3 cm tärningar
  • 1 st lök i bitar
  • Olivolja, efter smak
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak

Paprikasås

  • 1 burk grillad paprika, ca 200 g
  • 0,5 dl hasselnötter

Sallad

  • 2 st auberginer, ca 500 g
  • 2 st grön eller gul squash, ca 500 g
  • olivolja till pensling
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 st röd chili, urkärnad och finhackad
  • 0,5 dl myntablad, grovt strimlade
  • 0,5 dl bladpersilja, grovt strimlad
  • Flingsalt, efter smak
  • Nymallen svartpeppar, efter smak

Gör så här

  1. Sås
    Kör paprikan med olja och allt med nötterna i matberedare till en inte alltför fin sås, det ska finnas "tugg" av nötterna kvar.
  2. Ställ svalt.
  3. Sallad
    Skiva aubergine och squash cm-tjockt på längden.
  4. Pensla med olja och grilla eller stek dem på båda sidor tills de är mjuka och fått färg.
  5. Lägg i en skål, täck med plastfolie och ställ åt sidan ca 15 minuter.
  6. Vispa ihop 2 matsked olivolja och vinäger.
  7. Tillsätt chili, mynta och persilja.
  8. Smaka av med salt och peppar.
  9. Riv eller skär grönsakerna i grova "remsor".
  10. Lägg i en serveringsskål och blanda försiktigt ned dressingen.
  11. Spett
    Varva kött och lök på spett, pensla med olja.
  12. Stek eller grilla så genomstekt du önskar, salta och peppra.
  13. Servera direkt med sås och sallad.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept