Tacolax med avokadosalsa

Tacolax med avokadosalsa
Foto: Håkan Larsson
Håkan Larsson kockpresentation
Håkan Larsson kockpresentation

Tacolax med avokadosalsa

Av: Håkan Larsson

Från: Fredagkväll med mat och vin

14 ingredienser

Tacolax med avokadosalsa och Västerbottenstortillas. Lite mexikanskt stuk sätter sprätt på laxen. Spännande smaker lätt som en plätt! /Håkan
Receptet är hämtat ur boken Fredagkväll med mat och vin.

Här kan du läsa mer om

Fredagkväll med mat och vin

.

Mer än mexi
Tacokrydda funkar som synes till annat än den vanliga köttfärsröran hälld i tacoskal eller tortilla. Smaksätt köttbullar eller pastasåser med den, låt den fräsa med i smöret när du steker fiskpinnar. Eller blanda den i ett kryddsmör till grillad fläskkarré. Busenkelt sätt att variera.
I glaset
Vår svenska tacokrydda är mer fyllig än het, och salsan ger fin fräschör åt rätten. Vinet måste ha pigg syra till den feta fisken, och gärna lite smörig fruktighet som möter det kryddiga. 5649 L Chardonnay 2009, 75 kronor, är precis det vi söker, ett sydfranskt vin signerat Chablismästaren Michel Laroche.

Matlagarmusik
John Hiatt: The best of John Hiatt
Mest är han känd som låtskrivaren bakom andra sångares succéer, men John Hiatt är en stor artist även när han sjunger själv. Här radar han upp pärlor som Have a little faith in me, The way we make a broken heart och Angel eyes i en countryinfluerad stil som inte ligger långt från den mexikanska gränsen.

Ingredienser

portioner
  • 4 bitar laxfilé, skinn- och benfri (à 150 g)
  • 2 krm salt
  • 1 förp taco kryddmix

Avokadosalsa

  • 2 avokador, hackade
  • 2 tomater, hackade
  • 1 rödlök, finhackad
  • 2 msk färsk koriander, hackad (el basilika)
  • 1 limefrukt, saften
  • 2 msk rapsolja
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • 4 stora tortillabröd
  • 3 dl Västerbottensost, riven
  • 2-3 msk rapsolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Salta laxfiléerna lätt.
  3. Vänd dem i tacokrydda och stek mitt i ugnen 10-12 minuter.
  4. Blanda under tiden salsan, smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg ut två tortillas och fördela osten på dem.
  6. Täck med tortillas och tryck till.
  7. Dela varje ”tårta” i fyra delar.
  8. Stek dem i olja på medelvärme till vacker färg och tills osten smält något.
  9. Skär i mindre ”snibbar”.
  10. Lägg upp salsan på tallrikar med laxen ovanpå, servera tortillas därtill.