Ugnsomelett med gräddstuvade kantareller

Ugnsomelett med gräddstuvade kantareller

Kräftor i all ära, men de mättar inte så mycket. Och det kan vara skönt med något mer matigt i magen när öl och snapsar trillar ner… Här vilar en lyxig kantarellstuvning, med fin liten nötighet från väl hopkokt grädde, på en lättgjord ugnsomelett. Min mångåriga arbetskamrat Birgit Hembergs recept är extra fluffigt tack vare att vitorna vispas upp för sig. Recept från boken Sommarkväll med mat och vin.

Håkans dryckestips till kräftskivan

Ett gott ljust lageröl, som 1679 Staropramen (ca 18 kr för 50 cl)
Hemkryddad bäsk för den som har
42 OP Andersson (ca 260 kr för 70 cl)
Friskt vitt vin för den som önskar, som 16406 Penfolds Rewson's Retreat Riesling (ca 75 kr)


23 maj 2012
Visa mer
6

Du behöver

Omelett

  • 5 st ägg
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk, 3 %
  • 2 krm salt
  • ett par varv på vitpepparkvarnen
  • smör till formen

Svampstuvning

  • 1 l färska kantareller, rensade
  • 2+2 msk smör
  • 5 dl vispgrädde
  • salt
  • vitpeppar

Till servering

  • sallad

Gör så här

  1. Omelett
    Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj en ugnssäker form, ca 20 x 30 cm med höga kanter.
  3. Dela äggen, vispa vitorna till hårt skum.
  4. Vispa gulor, vetemjöl, mjölk och kryddor i en annan bunke.
  5. Vänd ner vitorna med stora tag så smeten blir luftig.
  6. Häll smeten i formen. Grädda omeletten 20–30 minuter längst ner i ugnen, tills den stannat och fått fin färg.
  7. Svampstuvning
    Dela svamparna i bitar om de är stora. Fräs dem i 2 msk smör på medelvärme tills all vätska kokat in. Tillsätt 2 msk smör och stek vidare på högre värme tills kantarellerna börjar »knäppa«.
  8. Koka ihop grädden, se upp så det inte kokar över eller bränner vid, tills den börjar tjockna och nästan »spricker«. Ungefär halva mängden ska återstå. Häll grädden över svampen, sjud till lagom stuvningskonsistens. Smaka av med salt och peppar.
  9. Lägg upp portionsbitar av omeletten på tallrikar och fördela svampstuvningen över. Servera med blandad sallad.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept