Ugnsomelett med gräddstuvade kantareller

POPULÄRT
Ugnsomelett med gräddstuvade kantareller
Håkan Larsson kockpresentation
Håkan Larsson kockpresentation

Ugnsomelett med gräddstuvade kantareller

12 ingredienser

Kräftor i all ära, men de mättar inte så mycket. Och det kan vara skönt med något mer matigt i magen när öl och snapsar trillarner… Här vilar en lyxig kantarellstuvning, med fin liten nötighet från väl hopkokt grädde, på en lättgjord ugnsomelett. Min mångåriga arbetskamrat Birgit Hembergs recept är extra fluffigt tack vare att vitorna vispas upp för sig. Recept från boken Sommarkväll med mat och vin.

**Håkans dryckestips till kräftskivan
**
Ett gott ljust lageröl, som 1679 Staropramen (ca18 kr för 50 cl)
Hemkryddad bäsk för den som har
42 OP Andersson (ca 260 kr för 70 cl)
Friskt vitt vin för den som önskar, som 16406 PenfoldsRewson's Retreat Riesling (ca 75 kr)

Ingredienser

portioner

omelett

  • 5 ägg
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl standardmjölk
  • 2 krm salt
  • ett par varv på vitpepparkvarnen
  • smör, till formen

Svampstuvning

  • 1 l kantareller, rensade
  • 4 msk smör
  • 5 dl vispgrädde
  • salt
  • vitpeppar

Till servering

  • sallad

Gör så här

Omelett

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj en ugnssäker form, ca 20 x 30 cm med höga kanter.
  3. Dela äggen, vispa vitorna till hårt skum.
  4. Vispa gulor, vetemjöl, mjölk och kryddor i en annan bunke.
  5. Vänd ner vitorna med stora tag så smeten blir luftig.
  6. Häll smeten i formen. Grädda omeletten 20–30 minuter längst ner i ugnen, tills den stannat och fått fin färg.

Svampstuvning

  1. Dela svamparna i bitar om de är stora. Fräs dem i 2 msk smör på medelvärme tills all vätska kokat in. Tillsätt 2 msk smör och stek vidare på högre värme tills kantarellerna börjar »knäppa«.
  2. Koka ihop grädden, se upp så det inte kokar över eller bränner vid, tills den börjar tjockna och nästan »spricker«. Ungefär halva mängden ska återstå. Häll grädden över svampen, sjud till lagom stuvningskonsistens. Smaka av med salt och peppar.
  3. Lägg upp portionsbitar av omeletten på tallrikar och fördela svampstuvningen över. Servera med blandad sallad.