Salamispäckad kyckling på avokadobädd

Salamispäckad kyckling på avokadobädd
Foto: Håkan Larsson
Håkan Larsson kockpresentation
Håkan Larsson kockpresentation

Salamispäckad kyckling på avokadobädd

Av: Håkan Larsson

Från: Fredagkväll med mat och vin

15 ingredienser

Kycklingfilén med salamisegel seglar fram i smakrik avokadoröra ovanpå en generös skiva rostat lantbröd. Festligt och annorlunda med fina smakkombinationer. /Håkan
Receptet är hämtat ur boken Fredagkväll med mat och vin.

Här kan du läsa mer om boken

Fredagkväll med mat och vin

.

Krydda med korv
Salami, chorizo och andra lite starkare korvar kommer du att möta på flera ställen i den här boken. Inte så ofta i huvudrollen, utan som en krydda – här finns ju både fin sälta, örtkryddor, vitlök eller kanske rök i arompaletten. Tärna eller skiva i sallader, eller stek ur tunna skivor i het panna och arrangera som chips i olika sammanhang.

I glaset
Sköna, rika smaker fast i det ljusare registret talar för vitt. Men inget alltför blygt och förfinat – här får vi ta till något fylligt med rejäl frukt och lite god fatkaraktär. Sydafrikanska 2015 Fleur du Cap Chardonnay 2009, 87 kronor, ger rätta lyftet och väcker drömmen om ljusare tider.

Matlagarmusik
Dire Straits: Brothers in arms
Ända sen genombrottet med Sultans of Swing har Dire Straits tagit stor plats i skivhyllan, och det här är deras mästerverk. Musikaliskt, tekniskt, textmässigt perfekt och lika välkryddat med olika influenser som det du har på tallriken.

Ingredienser

portioner
  • 4 kycklingfiléer
  • 1 msk olja
  • 1 msk soja
  • svartpeppar (efter smak)
  • 12-16 skivor salami
  • 2 avokador
  • 0,5 rödlök, finhackad
  • 1-2 tsk limefrukt, pressad
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar (efter smak)
  • 4 skivor lantbröd
  • olivolja

Servering

  • 1 förp blandad sallad, gärna italiensk
  • parmesanost, hyvlad
  • olivolja

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär några snitt på snedden i kycklingfiléerna.
  3. Blanda olja och soja, pensla köttet.
  4. Peppra.
  5. Stick ner salamin i skårorna och stek kycklingen helt igenom i ugnen, 20–22 minuter.
  6. Gröp ur avokadorna och mosa dem grovt.
  7. Blanda med lök, smaka av med limesaft och kryddor.
  8. Rosta brödskivorna vackert bruna i ugnen
  9. Ta ut och rippla över lite olja.
  10. Arrangera salladen på 4 tallrikar.
  11. Bred avokadoröran på brödet och lägg ovanpå salladen, toppa med kycklingen.
  12. Hyvla parmesan över salladen och ringla lite olja ovanpå.