Råbiff på kalv

råbiff på kalv
Foto: tv4
Håkan Thörnström
Håkan Thörnström

Råbiff på kalv

19 ingredienser

30 min

Råbiff gjord på kalv serveras med friterat kalvbräss, picklade rotfrukter och grov äpplesenap.

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 500 g kalvinnanlår (eller kalvrygg)
  • 150 g kalvbräss
  • 1 bit rotselleri [ca 100 g]
  • 2 rödlökar
  • 2 morötter
  • 2 rödbetor
  • 8 ägg
  • 20 g kapris
  • 2 äpplen
  • 1 ask vattenkrasse
  • 50 g färsk pepparrot
  • 1 lagerblad
  • 2 dl matättika
  • 4 dl strösocker
  • 1 dl vetemjöl
  • 4 skivor vitt bröd
  • 1 l matolja, att fritera i
  • 1 förp grov äpplesenap (Funkar med vanlig grov stark senap) [120 g]
  • flingsalt

Gör så här

Friterad kalvbräss

  1. Förväll kalvbrässen i lättsaltat vatten i ca 1-2 minuter. Kyl sen brässen hastigt i isbad. Plocka bort hinnor och kärl. Dela den i mindre bitar och dubbelpanera den i mjöl, ägg och mixat vitt bröd. Fritera sen brässen i 170-gradig olja i ca 1 min eller tills den blir gyllenbrun. Låt bitarna rinna av på hushållspapper.

Råbiff

  1. Putsa kalvköttet fritt från ev hinnor och senor. Mal köttet i en köttkvarn.

Picklade grönsaker

  1. Koka upp 1 del ättika, 2 delar socker, 3 delar vatten och ett lagerblad. Häll över 1/3 av lagen i en annan kastrull. Finstrimla lök och rotsaker. Lägg i strimlorna i den varma lagen. Den strimlade rödbetan skall vara i en egen kastrull. Låt rotsaker och lök svalna i lagen.

Servering

  1. Häll av lagen och fördela rotfrukter, strimlat äpple, senap, kapris, pepparrot och vattenkrasse ovanpå det malda köttet. Avsluta med äggulan, kalvbräss och lite flingsalt