Gyozadumplings med ponzudipp

Gyozadumplings med ponzudipp
Foto: TV4

Det är faktiskt enkelt att göra dessa klassiska japanska små knyten. Färsen ska vara riktigt finmalen och av högsta kvalitet. En matberedare är till god hjälp när du ska göra fyllningen. Servera som tilltugg eller förrätt till sex personer. Som varmrätt räcker den till fyra.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 35 wontondegplattor
  • 200 g fläskfärs
  • 200 g champinjoner
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • salt och svartpeppar
  • 6 vårlökar
  • rapsolja till stekning

Ponzu-dipp:

  • 0,5 dl pressad limesaft
  • 1 msk finhackad röd spansk peppar
  • 2 msk japansk soja
  • 2 msk mirin
  • 1 tsk sesamolja
  • 0,5 msk rostade sesamfrön

Gör så här

  1. Ponzudipp: Pressa saften ur limen. Skär chilin på längden, skrapa ut kärnorna och skär fruktköttet fint. Blanda samman soja, limesaft, mirin och sesamolja och rör ner chili och sesamfrön.
  2. Ansa, dela och skiva champinjonerna. Skala och riv vitlöken. Stek svampen i oljan tills den fått fin färg. Låt vitlöken fräsa med i 20–30 sekunder, slå i soja och blanda. Låt svampen svalna i kyl. Kör färsen i matberedare på hög hastighet med ingefära och salt samt lite peppar tills färsen binder och blir som en klump. Tillsätt svampen och mixa ytterligare 20 sekunder.
  3. Lägg upp degplattorna på en skärbräda. Pensla två kanter av var platta med vatten och klicka på knappt 1 msk färs i mitten. Vik ihop till en triangel och tryck ihop kanterna ordentligt. Stek knytena gyllene i olja på båda sidor. Slå sedan i vatten så att det täcker bottnen på stekpannan, lägg på lock och låt knytena ångkoka i ca 2 minuter. Slå av vätskan. Servera gyozan på ett fat med sojasåsen i dippskålar. Strimla vårlöken fint och garnera med den.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept