Gyllenäppelkaka

Gyllenäppelkaka
Foto: TV4

Alla har sin favorit äppelkaka. Kanske är det dags att utöka repertoaren. Pröva denna saftiga äppelkaka med äggstanning och nötter.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • Deg:
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl strösocker
  • 75 g smör
  • 1 st ägg
  • Fyllning:
  • 2 st ägg
  • 3 dl vaniljkräm
  • 50 g hasselnötskärnor, grovmalda
  • 4 st äpplen, stora, i klyftor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Blanda de torra ingredienserna till degen och arbeta in smöret med fingertopparna.
  2. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop en deg. Lägg den i kylen 1/2-1 timme.
  3. Kavla ut degen och klä en pajform med löstagbar kant.
  4. Vispa upp äggen lätt och blanda dem med den kalla vaniljkrämen. Lägg äppelklyftorna i pajformen, strö över hasselnötterna och häll över äggblandningen.
  5. Grädda mitt i ugnen 30 min eller tills krämen har stelnat och fått färg. Serveras ljummen, gärna till kaffet. Kakan kan bakas i förväg och värmas före serveringen.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept