Duva med krämig palsternacka

Från Nyhetsmorgon

Duva med krämig och frasig palsternacka, getost, lingon demiglace, rökt chili samt stekt svamp och vitlök.

Chippottle
Chipotle betyder ungefär rökt chilipeppar och har sitt ursprung i Mexiko.

Madolin
En mandolin är ett köksredskap med vilken du kan skära mycket tunna skivor. Du kan ställa in olika tjocklekar och den är lättare att diska än matberedaren, som också kan skära tunna skivor.

Bengt Frithiofssons vintips
Chakana Malbec 2009, Argentina, art.nr. 6664, 105 kr

16 november 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 st blodduvor
  • 50 g timjan
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2 msk lingon
  • 2 dl rött vin
  • 4 msk socker
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak
  • 2 dl matolja

Palsternacka

  • 1 kg palsternacka, skalad
  • 1 dl grädde
  • 50 g getost
  • 50 g smör
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak
  • neutral olja till fritering
  • 200 g svamp, blandade sorter
  • 25 g smör

Gör så här

  1. Duva
    Bena ur brösten och låren från fågeln.
  2. Marinera låren med salt, peppar samt hälften av timjan och vitlök.
  3. Koka dessa sedan möra i olja ca 1 timme på låg värme.
  4. På skrovet kokas buljong. Rosta skroven lätt.
  5. Lägg i kastrull och häll på vatten och rött vin så det täcker.
  6. Koka på låg värme i ca 2 timmar. Sila.
  7. Tillsätt socker samt en liten finhackad chippottle och reducera tills simmigt.
  8. Smaka av med salt och tillsätt lingon.
  9. Palsternacka
    Skär palsternackan i bitar och koka mjuk. Spara en hel palsternacka!
  10. Smält smör och blanda i grädden.
  11. Mixa den mjukkokta palsternackan med den uppvärmda smör/gräddblandningen helt slät.
  12. Smaka av med salt.
  13. Den sista palsternackan skivas mycket tunt, gärna på en mandolin.
  14. Friteras knaprig!
  15. Svamp
    200 g blandad svamp steks i 25 g smör.
  16. I slutet tillsätts den andra hälften av timjan vitlök från moment ett.
  17. Smaka upp med salt.
  18. Vid servering
    Krydda och stek duvbrösten rosa, ca 60 grader i kärntemperatur.
  19. Servera med palsternacka och svamp.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept