Soppa på lättrimmad torsk

4

Du behöver

Soppa

  • 4 bitar torskfilé à 150 g
  • 1,5 tsk salt, ca
  • 3 dl fiskfond
  • 3 dl vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 st gul lök
  • 1 bit pepparrot

Rotfrukter

  • 1 st morot
  • 100 g rotselleri, ca
  • 2 st gulbetor
  • 0,5 st fänkål
  • 200 g smör
  • 0,5 st citron, finrivet skal och saft
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak

Lantägg

  • 5 st ägg
  • 0,5 st ctron, saften
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk ströbröd
  • 100 g finriven Svecia
  • olja till fritering
  • salt

Kryddgrönt

  • 1 knippe gräslök
  • 1 knippe dill
  • 1 knippe persilja
  • 1 msk rapsolja
  • 1 msk vatten
  • salt

Saltad slanggurka

  • 0,5 st gurka
  • Salt
  • 0,5 ask kryddkrasse

Blomkål

  • 1 bukett blomkål
  • Rapsolja
  • Salt

Gör så här

  1. Soppa på lättrimmad torsk
    Salta torsken och låt vila 2 timmar i kyl.
  2. Lägg på smörad plåt och tillaga i ugn, 120 grader ca 20 minuter. Innertemperaturen ska vara 50 grader.
  3. Låt fond, vin och grädde koka med skalad och grovt skuren lök till 6 dl återstår. Smaka av med salt.
  4. Soppa, vid servering
    Vänd ner finriven pepparrot.
  5. Rotfrukter bräserade i brynt smör och citron
    Skala rotfrukterna och ansa fänkålen. Skär i tärningar.
  6. Bryn smöret i en stekpanna, det ska bli ljusbrunt och dofta hasselnöt.
  7. Låt grönsakerna sjuda försiktigt i smöret ca 1 timme.
  8. Rotfrukter, vid servering
    Vänd ner citronskal och smaka av med citronsaft, salt och vitpeppar. Häll av smöret.
  9. Lantägg i frasig Svecia
    Knäck 4 ägg i en bunke med citronsaften.
  10. Koka upp 1 liter vatten i en kastrull.
  11. Häll försiktigt ner äggen i vattnet.
  12. Pochera äggen; ta av kastrullen från värmen och låta äggen dra i 3 minuter och 25 sekunder.
  13. Lyft över äggen i isvatten.
  14. Lyft upp och låt rinna av på hushållspapper.
  15. Landägg, vid servering
    Vänd de pocherade äggen först i vetemjöl, sedan i uppvispat ägg och slutligen i ströbröd blandat med Svecia.
  16. Fritera i 180 grader ca 2 minuter. Salta lätt.
  17. De frasiga äggen ska ligga på toppen av rätten så att de inte kommer i kontakt med soppan och förlorar sin krispighet.
  18. Kryddgrönt
    Plocka örterna och mixa helt slät med olja och vatten. Smaka av med salt.
  19. Saltad slanggurka
    Skala och strimla gurkan riktigt fint, gärna på mandolin, runt om kärnhuset (kärnhuset används inte).
  20. Lägg i en bunke med 1 liter vatten och lite salt. Knåda lätt så gurkan mjuknar.
  21. Låt rinna av väl. Blanda med krassen.
  22. Blomkål
    Skär tunna skivor av blomkålen, gärna på mandolin, och vänd försiktigt med olja och salt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept