Gratinerade havskräftor med ciabatta

Hummersallad
Foto: TV4
Från Förkväll

Ört- och vitlöksgratinerade havskräftor med hembakt ciabatta. Sätt degen till ciabattan morgonen innan du ska servera dem.

26 oktober 2010
Visa mer
10

Du behöver

Kräftor:

  • 30 st kräftor, stora, frysta
  • 300 g smör
  • 6 st vitlöksklyftor, pressade
  • 30 g rosmarin, färsk
  • 2 st citroner, zest och saft
  • 1 st chili, utan kärnor
  • asiatisk fisksås eller salt, efter smak
  • vin, torrt, vitt

Fördeg ciabatta:

  • 200 g vetemjöl, manitoba
  • jäst, färsk, liten bit
  • 2 dl vatten

Efter jäsning:

  • 600 g vetemjöl, manitoba
  • 25 g jäst, färsk
  • 5 dl vatten, kallt
  • 30 g salt

Gör så här

  1. Kräftor
    Klyv kräftorna på längden, krossa klorna.
  2. Salta och peppra snittytorna.
  3. Mixa smöret med övriga ingredienser. Bred över kräftorna.
  4. Gratinera i ugn 225 grader i ca 10 min. Skvätt över lite torrt vitt vin. Servera genast.
  5. Ciabatta
    Blanda till fördegen, låt stå i rumstemperatur i åtta 8 timmar, och sedan i kylen över natten.
  6. Efter jäsning
    Blanda full fart 10 min. Häll upp på plåt bottnad med 1 dl olivolja och låt jäsa igen till dubbel storlek - ca 3 timmar.
  7. Dela nu degen i fyra delar, vänd försiktigt ut den på mjölad bänk utan att ta ut det uppjästa ur den…
  8. Lägg på bakplåtar och baka 225 grader 30 min. Låt svalna på galler utan handuk!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept