Soppa på torsk med ägg

4

Du behöver

  • 4 st torskloin à 100 g, rimmade

Sås

  • 4 dl fiskbuljong
  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl grädde
  • 1 msk vinäger

Frasigt ägg

  • 4+1 st lantägg
  • 2 msk ättika
  • 2 msk mjöl
  • 1 dl panko (japanskt ströbröd)
  • 1 dl extra lagrad svecia

Gurka

  • 0,5 st gurka
  • 1 msk pepparrot, finriven
  • 1 msk vinäger
  • salt

Garnering

  • pepparrot
  • krasse
  • dill
  • gräslök

Gör så här

  1. Torsk
    Reducera buljong och vin till hälften.
  2. Tillsätt grädde och koka ytterligare en liten stund.
  3. Smaka av med salt peppar och lite vinäger.
  4. Frasigt ägg
    Kläck 4 st ägg i varsin kopp, i ättikan.
  5. Låt stå ca 10 minuter.
  6. Häll ner äggen i kokande vatten och sjud ca 3 minuter, gulan skall fortfarande vara lös. Ta gärna två ägg i taget.
  7. Lyft upp dem och kyl i isvatten.
  8. Panera sedan äggen först i mjöl sedan det sista uppvispade ägget och sist i en blandning av panko och riven svecia.
  9. Precis före servering, ägg
    Fritera äggen ca 1 minut i 180 grader.
  10. Salt lätt.
  11. Gurka
    Gurkan strimlas tunt.
  12. Blanda med pepparrot, vinäger samt lite salt.
  13. Torsk, forts
    Torsken bakas på 100 grader ca 15 minuter tills kärntemperaturen är 50 grader.
  14. Precis före servering
    Riv i 1 bit pepparot och mixa!
  15. Krasse, dill och gräslök finhackas och strös över soppan.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept