Hjortrondessert med citron och lakrits

Från Nyhetsmorgon

En hjortrondessert med citronvodka samt lakrits.

Cest/Zest
Zest är det yttre färgade skalet på citrusfrukter. Det avlägsnas lättast med hjälp av ett zestjärn, en mejsel för att få långa strimlor av fruktskal utan att få med det vita, bittra skalet på en citron eller lime.

Tapioka
Rotknölarna från halvbusken maniok förädlas till små runda gryn, tapiokapärlor. Tapioka används ofta som redning och är glutenfri.

Sifon
Med hjälp av en sifon och lustgas får du en fluffig grädde. Om man inte har en sifon hemma går det bra att vispa grädden, men då får du dubbla mängden.

Lakritscreme
Lakritscreme hittar du i välsorterade kryddbutiker. Annars är lakritssås till glass och mixad turkisk peppar en ok nödlösning.

Bengt Frithiofssons vintips
Ruinart Brut Millisime 2002, Champagne, art.nr 7637, 349 kr

16 november 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 200 g hjortron
  • 100 g socker
  • 1 dl grädde
  • 4 st savariner el gårdagens sockerkaka som rostas
  • 8 cl citronvodka
  • 2 msk socker
  • 1 st citron, saft och cest
  • 200 g vaniljglass
  • 4 msk lakritscreme
  • 4 msk tapiokapärlor

Gör så här

  1. Blanda hjortron och socker.
  2. Hälften av denna blandning blandas med grädden, mosas och passeras.
  3. Fyll sifon och ladda med två syrepatroner.
  4. Tapioka kokas med lakritscreme och 2 dl vatten ca 10 minuter, de ska vara aldente.
  5. Sila och skölj.
  6. Blanda citronvodka, socker, citronsaft och cest.
  7. Savarinerna dränks med citronvodkalagen.
  8. Servera med vaniljglass.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept