Havskräfta på tre vis med pepparrotssyltade grönsaker, dillolja och potatissmulor

4

Du behöver

Halstrad havskräfta:

  • 4 st stora råa havskräftsstjärtar ( 120 g st)

Rökt havskräftskräm:

  • 200 g rökt havskräftskött
  • 200 g grädde
  • 1 st äggvita
  • salt

Havskräftskorvs:

  • 200 g havskräftskött
  • 20 g dragon
  • 20 g dill
  • 1 m fårtarm
  • salt

Pepparrotssyltade grönsaker:

  • 1 st palsternacka
  • 1 st stor morot
  • 2 msk pepparrotsjuice
  • 1,2,3 lag:
  • 1 del ättika
  • 2 del socker
  • 3 del vatten

Dillolja:

  • 100 g dill
  • 1 dl olja
  • salt

Potatissmulor:

  • 2 st stora potatisar (skalade)
  • olja till fritering
  • salt

Gör så här

  1. Halstrad havskräfta:
  2. Vrid av huvudet på kräftan och skala stjärten vid servering.
  3. Salta och halsta i varm panna.
  4. Rökt havskräftskräm:
  5. Mixa vitan och köttet i en matberedare.
  6. Strila sedan ner grädden samtidigt som du mixar smaka av med salt.
  7. OBS se till att alla ingredienserna och mixerbunken är riktigt kall.
  8. Havskräftskorvs:
  9. Hacka alla ingredienser och smaka upp med salt.
  10. Fyll upptarmen med hacket och blanchera sakta i 4 minuter.
  11. vid servering stek korven i rikligt med smör.
  12. Pepparrotssyltade grönsaker:
  13. Skala och koka rotfrukterna hela.
  14. När de är mjuka tärna ner dom i fina tärningar och lägg in i 1,2,3 lagen.
  15. Vid servering svär grönsakerna i mör och avsluta med pepparrotsjuicen.
  16. Dillolja:
  17. Värm oljan till 60 grader.
  18. Lägg dillen i en kannmixer och salta försiktigt.
  19. Mixa detta med oljan och sila av genom en duk.
  20. Potatissmulor:
  21. Mixa potatisen i matberdaren till fina smulor, spola under kallt vatten i minst 5 minuter.
  22. Värm oljan till160 grader och vird ur smulorna noggrant låt dom gärna torka till, då vatten i varm olja kan leda till överkokning och i vissa fall brand.
  23. När potatisen är gyllenbrun sila av från oljan smaka upp med salt och låt svarna.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept