Så styckar du och grillar färsfylld lammbog och lammstek

koket.se
Gustav Otterbergs grillade lammtallrik
Foto: TV4
Gustav Otterberg
Gustav Otterberg

Så styckar du och grillar färsfylld lammbog och lammstek

Av: Gustav Otterberg

Från: Grillmästarna

21 ingredienser

90 min

Gustav Otterberg tipsar om hur du kryddar och grillar olika delar av lammet.

Se Gustav Otterberg laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 lammbog
  • 5 lammracks
  • 1 lammstek

Torr marockansk kryddblandning till färsen

  • 1 tsk kardemummakärnor, stötta
  • 0,5 kanelstång
  • 3 msk rökt paprikapulver
  • 3 msk fänkål
  • 4 hela nejlikor
  • 2 msk korianderfrö

Blöt kryddblandning till lammfärsen

  • 3 paprikor
  • 2 röda chilifrukter
  • 1 klyfta vitlök

Blöt kryddblandning till lammsteken

  • 1 kruka färsk dragon
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1 kruka färsk persilja
  • 1 förp rucolasallad
  • 1 kruka färsk timjan
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 citron, rivet skal
  • 0,5 dl olivolja
  • salt (efter smak)

Gör så här

  1. Tänd grillen, använd dig gärna av ett tändrör istället för tändvätska.

Lammbog

  1. När grillen är varm så grilla paprikorna så att de blir helt svarta på ytan.
  2. Bena ur lammbogen och lägg sedan ett snitt på den tjockare delen och veckla ut lammbogen så att den blir jämntjock.
  3. Låt fettet sitta kvar, men skär bort den tunna hinnan och släng den. Skär även bort tjockare senor och andra spillbitar och lägg detta åt sidan så länge, detta ska sedan bli lammfärs.
  4. Mal ner spillbitarna från lammbogen till färs. Mixa sedan svart kardemumma, kanel, rökt paprikapulver, fänkål, nejlika och koriander och smaksätt färsen med den blandningen (ta inte allt).
  5. Skala de grillade paprikorna och mixa dessa med stavmixer tillsammans med röd chili inklusive kärnor och en vitlöksklyfta. Häll sedan ner detta i lammfärsen, salta och tillsätt vid behov även ett par extra nypor av den marockanska kryddblandningen. Blanda sedan ihop detta.
  6. Lägg färsen i lammbogen och rulla sedan ihop köttet till en rulle. Bind därefter ihop rullen med bindgarn innan du gnider in den med den marockanska kryddblandningen.

Lammrakcs

  1. Tag fram lammracket och börja med att ta bort den tunna hinnan som sitter ovanpå lammfettet. Snitta sedan fettkappan hela vägen ner till köttet från båda håll, så att det blir som ett rutmönster.
  2. Linda lammracket med bindgarn mellan varje ben, detta för att det blir lättare att få en jämnare tillagning.

Lammstek

  1. Tag fram lammsteken och stycka ner den så att du får ut innanlår, ytterlår, fransyska och lammrostbiff. Gör sedan rent de olika detaljerna från hinnor och tag bort synliga senor.
  2. Lägg dragon, basilika, persilja, rucola och timjan i en mortel. Riv ner vitlöksklyftor och skalet från en citron samt salta. Mortla tills örterna är lite mosiga och tillsätt då sakta olivolja samtidigt som du fortsätter mortla. När den blöta kryddblandningen är klar så gnid in lammsteken i detta, men spar lite som du kan pensla med under tiden som köttet ligger på grillen.

Grilla

  1. Nu är alla köttdetaljer klara och det är dags att grilla. Lammbogen är klar efter cirka 30 minuter på grillen, tag av den från grillen när den nått kärntemperaturen 65 grader och låt den vila i 10 minuter innan servering. I och med att lammsteken är styckad så är den klar efter bara cirka 6-10 minuter på grillen och lammracks grillas i cirka 30 minuter.