Gurk- och laxtoast med misomajonnäs

20 m + 2 h
4
Gurk- och laxtoast med misomajonnäs
Foto: TV4
20 m + 2 h
4

Du behöver

  • 4 skivor ljust surdegsbröd
  • 300 g färsk lax (eller fryst i 72 h)
  • 1-2 salladslökar, strimlade
  • 1 knippe färsk koriander

Picklad gurka

  • 400 g krispig gurka, gärna inläggningsgurka
  • 2,5 dl vatten
  • 1,25 dl risvinsvinäger
  • 1 dl socker
  • 1,5 msk salt
  • 0,5 thaichili

Misomajo på helägg

  • 1 ägg
  • 2 tsk risvinäger
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk ljus miso
  • 3,5 dl naturell matolja eller rapsolja (ej kallpressad)
  • salt
  • sesamolja

Gör så här

  1. Koka upp vatten, vinäger, socker och salt. Strimla gurkan i ca 3 mm tjocka skivor. Lägg ner gurkan tillsammans med strimlad chili i en väl rengjord glasburk och slå på den heta lagen. Låt svalna och förslut sedan med lock. Gurkan mår bra av att stå minst två timmar i kylen.
  2. När du gör majonnäsen, tänk på att alla ingredienser ska ha samma temperatur. Knäck ägget i en mixerkanna som tillhör mixerstaven eller i en annan smal avlång kanna.
  3. Tillsätt vinäger,senap och miso. Sänk ner mixerstavshuvudet och slå på oljan. Börja mixa och för försiktigt upp mixerstaven. Smaka av med salt och peppar och sesamolja.
  4. Med en blöt kniv, skär laxen i tunna skivor. Skär bort kanterna från brödet och stek i olja eller smör så det får yta.
  5. Servera genom att bre på majonnäs på brödet, fortsätt med några skivor lax, inlagd gurka och toppa med hackad lök och plockad koriander.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept