Gumbo

Gumbo
Foto: TV4

Gumbo är det samma som okra, som är den grönsak som ger grytan dess redda konsistens. Filé-gumbo är en krydda av saffranslöv som ger både smak och konsistens. Grunden till en äkta gumbo är en mörk redning- en roux- och den heliga treenigheten lök-blekselleri-grön paprika.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 250 g skalade kräftstjärtar
  • 250 g fiskfilé
  • 500 g skalade räkor
  • 3 liter vatten
  • 1 burk hela tomater
  • 2 msk creolekrydda
  • 0,5 dl rött vin
  • 1 tsk malen svartpeppar
  • 4 vitlöksklyftor

Rouxblandning:

  • 2 dl majsolja
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl hackad gul lök
  • 1,5 dl hackad blekselleri
  • 1 dl hackad grön paprika
  • 5 dl hackad färsk okra eller en burk (225 g)
  • Till garnering:
  • 0,5 knippa persilja
  • 2 salladslökar
  • gumbo filé-krydda

Gör så här

  1. Skala och hacka lökarna. Ansa och hacka blekselleri, paprika och okra. Hetta upp vattnet i en gryta. Blanda till redningen i en gjutjärnspanna. Hetta upp oljan på hög värme tills den börjar ryka efter ca 4 minuter. Rör ner mjölet under ständig vispning. Fortsätt vispa i 3-5 minuter tills redningen är mörkt chokladbrun.
  2. Lyft stekpannan från värmen och tillsätt lök, selleri, paprika och okra till rouxblandningen. Skeda under vispning ner blandningen i det kokande vattnet. Vispa tills allt är löst i vattnet. Tillsätt vin, peppar och creolekrydda. Låt koka 1 timme.
  3. Tillsätt fiskfilé, tomater och pressa ner vitlöken. Låt koka i ytterligare 30 minuter. Räkor och skaldjur tillsätts i slutskedet, så att de bara blir upphettade. Servera gumbon i skålar och garnera med persilja, salladslök och en nypa gumbo filé-krydda. Servera kokt ris till.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept