Gulasch med syrad grädde

Gulasch med syrad grädde
Foto: Martin Löf
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Gulasch med syrad grädde

25 ingredienser

50 m

Klassisk och mustig gulaschgryta serverad med en klick gräddfil och gärna en skiva nybakat bröd.

Ingredienser

portioner

Gulasch

  • 400-500 g fläskkött
  • 3 msk rapsolja
  • 3-4 msk smör
  • 1 palsternacka
  • 2 morötter
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 tsk torkade chilitrådar, mortlade
  • 3 msk paprikapulver
  • 2 gula lökar
  • 1 grön paprika
  • 1 gul paprika
  • 1 röd paprika
  • ca 800 g krossade tomater [2 burkar]
  • 1,5 l vatten (eller köttbuljong)
  • 4 fasta potatisar [400 g]
  • 2-3 lagerblad
  • 1-2 tsk cayennepeppar
  • 2 tsk hel kummin
  • 4 klyftor vitlök, fint hackade
  • 1-2 msk smör
  • 0,5 citron, saften
  • salt
  • peppar

Servering

  • gräddfil
  • nybakat bröd

Gör så här

  1. Putsa köttet och skär i 2 centimeterstora tärningar.
  2. Häll oljan i en varm tjockbottnad gryta (gärna järn), i med smör och så snart smöret har blivit gyllenbrunt, lägg i bitarna. Låt pannan få upp hettan igen. Rör sedan om då och då tills köttet har en fin gyllene yta.
  3. Tvätta och skär palsternackan och morötter i grova bitar och lägg i grytan. Lägg sedan i tomatpuré, chili och paprikapulver och rör runt.
  4. Skala och hacka löken i stora bitar och lägg i grytan. Dela och tag ut kärnorna på paprikan och skär i stora bitar, lägg i grytan. Häll i krossade tomater, men spara en halv burk till senare. Späd ut med vatten eller köttbuljong.
  5. Skala och skär potatisen i tärningar och lägg i grytan Lägg i lagerblad, cayennepeppar och salt. Addera mer vatten om det behövs.
  6. Rosta kummin och mortla den, lägg i de fint hackade vitlöksklyftorna med lite smör. Det viktigt att vitlöken inte bränns utan bara blir gyllene. Häll i resten av den krossade tomatburken.
  7. För extra hetta kan man lägga i färsk chili utan kärnor som är fint hackad. Smaka av med salt, peppar och citronsaften.
  8. Koka upp, sänk värmen och låt soppan sjuda under lock i cirka 30-40 minuter eller tills köttet är mört. Rör om då och då.
  9. Smaka eventuellt av med salt och peppar. Servera med en klick gräddfil och ett nybakat, härligt bröd.