Renbuljong med pepparrotsaioli

Du behöver

  • 1,5 kg renben (enklare köttbitar från styckning och putsning kan med fördel ingå)
  • 5 liter vatten beroende på mängden ben och kött.
  • 1 tsk salt per liter vatten
  • 10 vitpepparkorn
  • 3 gula lökar
  • 3 stora morötter
  • 3 hg rotselleri
  • persiljestjälkar

Peparrotsaioli:

  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 äggulor
  • 2 dl rapsolja
  • 2 msk färskriven pepparrot
  • salt och vitpeppar

Gör så här

  1. Lägg ben och kött i en stor gryta. Mät upp och häll på kallt vatten så att benen täcks. Tillsätt 1 tsk salt per liter vatten. Koka upp.
  2. Skumma väl. Tillsätt pepparkornen, rotsaker i bitar, lök och persiljestjälkar. Koka sakta under lock cirka 2 timmar.
  3. Smaka av buljongen. Späd med vatten om den är alltför kraftig. Sila buljongen. Kyl den om den inte ska ätas på en gång. Mindre mängd buljong kan förvaras i kylskåp några dagar varvid fettkakan som bildas kan fungera som lock. Ta bort den före servering.
  4. Små märgben:
  5. Skrapa märgbenen fria från hinnor och köttrester. Såga dem 2-3 cm höga. Lägg dem i kokande, saltat vatten så att benen täcks. Koka 3 minuter. Lägg gärna fram en hemsnickrad bjrökpinne eller en asiatisk ätpinne till var och en för att peta ut märgen ur benen.
  6. Pepparrotsaioli:
  7. Pressa vitlöken och rör ner äggulorna. Tillsätt olja i en tunn stråle och rör hela tiden tilsl det blir majonnäs. Blanda ner pepparroten och smaka av med salt och peppar, eventuellt också lite pressad citron.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept