Gudomligt god porterstek med krämig gratäng och sommarsallad

Gudomligt god porterstek med krämig gratäng och sommarsallad
Foto: TV4

Gudomligt god porterstek med krämig gratäng och sommarsallad

Av: Sabajet - Trollhättan

Från: Halv åtta hos mig

33 ingredienser

2 h

Långkokt porterstek med krämig potatisgratäng och somrig melon- och fetaostsallad.

Ingredienser

portioner

Porterstek

  • 1,5 kg fransyska
  • 3-4 morötter, skivade
  • 1 gul lök, hackad
  • 3 klyftor vitlök, hackad
  • 50 cl porter (öl)
  • 1,5 dl svartvinbärssaft (outspädd)
  • 2 dl vatten
  • 0,5 dl oxfond
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 dl soja
  • 1 tsk timjan
  • ca 15 enbär

Gräddsåsås

  • 9 dl kokspad
  • 5 msk mjöl/maizena
  • 4 dl grädde

Potatisgratäng

  • 1 kg mjölig potatis
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 0,5 krm salt
  • 1 gul lök (stor)
  • ca 10-15 champinjoner
  • 1 klyfta vitlök
  • 25 g smör
  • 150 g gratängost

Sommarsallad

  • 250 g honungsmelon
  • 250 g galiamelon
  • 0,5 gurka
  • 2 tomater
  • ca 10 blad romansallad
  • 1 rödlök
  • 300 g fetaost
  • salt
  • 100 g tärnad fetaost i olja

Gör så här

  1. Häll upp alla ingredienser förutom köttet i en gryta. Koka upp spadet och lägg sedan i köttet.
  2. Sjud under lock på svag värme i ca 45 minuter. Vänd köttet och sjud ytterligare 45 minuter tills köttet har temperatur 75 grader.
  3. Ta grytan från värmen och låt köttet vila i spadet i 20 minuter.
  4. Sila skyn från köttet och häll upp i en annan kastrull. Vispa ihop mjöl och grädde och red av såsen i skyn. Skiva steken och lägg ner i gräddsåsen.
  5. Värm ugnen till 240 grader.
  6. Skala potatisen och skär i bitar om cirka 1 cm. Lägg potatisen i en stor kastrull tillsammans med mjölken och grädden. Låt allt koka tills dess att potatisen mjuknat. Salta.
  7. Strimla lök och champinjoner. Pressa i vitlöken stek till det svettas.
  8. Smöra en gratängform och häll i potatisblandningen, champinjonerna och löken. Klicka över det resterande smöret och ställ in gratängen i ugnen i 10 minuter.
  9. Ta ut gratängen och häll över gratängosten. Ställ in i ugnen igen i ca 5 min eller tills dess att gratängen bubblar och ytan är gyllenbrun. Låt gratängen vila 10-20 min innan servering.
  10. Skär upp alla ingredienser till salladen och blanda ihop. Smaka av med salt och ringla över hälften av oljan till den tärnade fetaosten.