Häll upp alla ingredienser förutom köttet i en gryta. Koka upp spadet och lägg sedan i köttet.
Sjud under lock på svag värme i ca 45 minuter. Vänd köttet och sjud ytterligare 45 minuter tills köttet har temperatur 75 grader.
Ta grytan från värmen och låt köttet vila i spadet i 20 minuter.
Sila skyn från köttet och häll upp i en annan kastrull. Vispa ihop mjöl och grädde och red av såsen i skyn. Skiva steken och lägg ner i gräddsåsen.
Värm ugnen till 240 grader.
Skala potatisen och skär i bitar om cirka 1 cm. Lägg potatisen i en stor kastrull tillsammans med mjölken och grädden. Låt allt koka tills dess att potatisen mjuknat. Salta.
Strimla lök och champinjoner. Pressa i vitlöken stek till det svettas.
Smöra en gratängform och häll i potatisblandningen, champinjonerna och löken. Klicka över det resterande smöret och ställ in gratängen i ugnen i 10 minuter.
Ta ut gratängen och häll över gratängosten. Ställ in i ugnen igen i ca 5 min eller tills dess att gratängen bubblar och ytan är gyllenbrun. Låt gratängen vila 10-20 min innan servering.
Skär upp alla ingredienser till salladen och blanda ihop. Smaka av med salt och ringla över hälften av oljan till den tärnade fetaosten.