Gudomligt god porterstek med krämig gratäng och sommarsallad

2 h
4
Gudomligt god porterstek med krämig gratäng och sommarsallad
Foto: TV4
2 h
4

Du behöver

Porterstek

  • 1,5 kg fransyska
  • 3-4 st morötter, skivade
  • 1 stor gul lök, hackad
  • 3 klyftor vitlök, hackad
  • 50 cl porter
  • 1,5 dl svartvinbärssaft (outspädd)
  • 2 dl vatten
  • 0,5 dl oxfond
  • 1 tärning köttbuljong
  • 1 dl soja
  • 1 tsk timjan
  • ca 15 enbär

Gräddsåsås

  • 9 dl kokspad
  • 5 msk mjöl/maizena
  • 4 dl grädde

Potatisgratäng

  • 1 kg mjölig potatis
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 1 nypa salt
  • 1 stor gul lök
  • ca 10-15 champinjoner
  • 1 klyfta vitlök
  • 25 g smör
  • 150 g gratängost

Sommarsallad

  • 250 g honungsmelon
  • 250 g galiamelon
  • 0,5 gurka
  • 2 tomater
  • ca 10 blad romansallad
  • 1 rödlök
  • 300 g fetaost
  • salt
  • 100 g tärnad fetaost i olja

Gör så här

  1. Häll upp alla ingredienser förutom köttet i en gryta. Koka upp spadet och lägg sedan i köttet.
  2. Sjud under lock på svag värme i ca 45 minuter. Vänd köttet och sjud ytterligare 45 minuter tills köttet har temperatur 75 grader.
  3. Ta grytan från värmen och låt köttet vila i spadet i 20 minuter.
  4. Sila skyn från köttet och häll upp i en annan kastrull. Vispa ihop mjöl och grädde och red av såsen i skyn. Skiva steken och lägg ner i gräddsåsen.
  5. Värm ugnen till 240 grader.
  6. Skala potatisen och skär i bitar om cirka 1 cm. Lägg potatisen i en stor kastrull tillsammans med mjölken och grädden. Låt allt koka tills dess att potatisen mjuknat. Salta.
  7. Strimla lök och champinjoner. Pressa i vitlöken stek till det svettas.
  8. Smöra en gratängform och häll i potatisblandningen, champinjonerna och löken. Klicka över det resterande smöret och ställ in gratängen i ugnen i 10 minuter.
  9. Ta ut gratängen och häll över gratängosten. Ställ in i ugnen igen i ca 5 min eller tills dess att gratängen bubblar och ytan är gyllenbrun. Låt gratängen vila 10-20 min innan servering.
  10. Skär upp alla ingredienser till salladen och blanda ihop. Smaka av med salt och ringla över hälften av oljan till den tärnade fetaosten.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept