Grytstekt vaktel med krämig potatisgratäng och haricots verts

Grytstekt vaktel med krämig potatisgratäng och haricots verts
Foto: TV4
Charlotta Sturnegk
Charlotta Sturnegk

Grytstekt vaktel med krämig potatisgratäng och haricots verts

Av: Charlotta Sturnegk

Från: Sveriges mästerkock

17 ingredienser

60 m

Lyxa till helgmiddagen och byt ut kycklingen mot vaktlar. Otroligt goda små fåglar som passar perfekt till en krämig potatisgratäng.

Ingredienser

portioner

Vaktlar och skysås

  • 25 g smör
  • 4 vaktlar
  • salt
  • peppar
  • 1 dl vitt vin
  • kalvfond
  • 1 dl vatten
  • 100 g smör

Potatisgratäng

  • 8 fasta potatisar
  • 2,5 dl grädde
  • 2 msk persilja, hackad
  • 1,5 dl parmesanost, riven
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • salt
  • peppar

Servering

  • 250 g haricots verts
  • 1 silverlök, skuren i ringar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Värm på smöret och krydda fåglarna med salt och peppar. Bryn fåglarna i en gryta med lock i smöret. Tillsätt vin och kalvfond. Låt bräsera på medelhög värme och vänd fåglarna under hela stektiden.
  3. När fåglarna är färdiga lyft upp de ur grytan och späd skyn med 1 dl vatten och sila genom en sil. Tillsätt 100 g smör och vispa såsen blank.
  4. Skiva potatisen i skivor. Koka upp grädde och den skurna potatisen och låt koka i ungefär 10 minuter.
  5. Smöra en form. Varva den gräddkokta potatisen med persilja, parmesanost, vitlök, salt och peppar i minst två lager, avsluta med parmesanost.
  6. Sätt in i ugnen i cirka 15-20 minuter eller tills gratängen fått fin färg och potatisen är färdig.
  7. Koka under tiden haricots verts tills de är al dente.
  8. Bryn lökringarna och vänd ner haricots verts, krydda med salt och peppar.
  9. Lägg upp gratängen på tallriken, lägg ut haricots verts och löken som en bädd och lägg på vakteln och servera skyn till.