Gryta på bläckfisk

Gryta på bläckfisk
Foto: TV4

Det här är härlig bjudmat. Grytan passar utmärkt att förgylla ytterligare med exempelvis räkor och musslor. Servera med ris eller gott vitt bröd.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 bläckfiskar (calamares)
  • 1 stor gul lök
  • olivolja att fräsa i
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 stor morot
  • 1 fänkål
  • 500 g passerade tomater
  • 2,5 dl fiskbuljong
  • salt och malen vitpeppar
  • 0,5 tsk timjan
  • ev 0,5 tsk socker

Gör så här

  1. Bläckfiskar behöver rensas och sköljas noga. Dra försiktigt bort huvud och tentakler, försök att få med hela bläckblåsan hel, så slipper du bläckfiskbläck på skärbrädan. Ta ut det vita porösa ryggbenet om det finns kvar, annars räcker det om du känner med fingrarna på insidan och drar bort några ben som känns tydligt. Till sist bör du dra bort skinnet på bläckfisken. Salta gärna på fingrarna så får du lätt fäste och kan skrubba bort det tunna skinnet. Skär bläckfisken i tunna ringar.
  2. Skala och hacka/strimla lök, vitlök, morot och fänkål. Fräs i olivolja utan att det tar färg. Fräs även bläckfiskringarna i olja. Häll på buljong och passerade tomater och låt det hela puttra ihop på svag värme, cirka 20 minuter. Spä med ytterligare buljong om det behövs.
  3. Krydda med salt och peppar och strax före servering eventuellt en gnutta socker för att justera tomatsmaken.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept