Gryta med oxkött och vita bönor

Gryta med oxkött och vita bönor
Foto: TV4

Satsa på ett riktigt långkok! I den här grytan kan du antingen låta de stora, vita bönorna koka med i grytan eller använda redan kokta bönor som läggs i mot slutet av koktiden. Kokt ris smakar gott till.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 1 kg benfri högrev
  • olja att bryna i
  • 3 gula lökar
  • 5 dl mörk oxbuljong
  • 3 dl rött vin
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 burkar krossade tomater (á 400 g)
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk malen svartpeppar
  • 1 lagerblad
  • 2 morötter
  • 3 dl kokta stora vita bönor ( 1 dl torkade)

Till servering:

  • 4 dl matlagningsyoghurt
  • 1 knippa persilja

Gör så här

  1. Om du använder torkade stora vita bönor ska de läggas i blöt i ca 10 timmar.
  2. Skär högreven i tärningar som är ca 2x2 cm. Bryn dem i omgångar i olja. Lägg över i en stor gryta. Skala och skiva löken. Stek den mjuk i olja och tillsätt i grytan. Skala och skiva vitlöken och lägg ner den i grytan. Häll på buljong, vin och tomatkross. lägg i de blötlagda bönorna i grytan. Koka upp och låt puttra långsamt under lock i ca 2 timmar.
  3. Skala morötterna och tärna dem smått. Låt tärningarna koka med de sista 15 minuterna av koktiden. Använder du kokta vita bönor ska de läggas i strax före servering och bara få ett uppkok. häll upp matlagningsyoghurten i en skål och hacka persiljan. Servera grytan med matlagningsyoghurt och finklippt persilja.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept