Grovt formbröd

Grovt formbröd
Foto: TV4

Genom att använda bakformar får du fina, höga bröd. Detta bröd är även gott att rosta. Frys gärna in det som blir över i skivor, så kan du stoppa en skiva i taget i rosten direkt från frysen.

26 januari 2009
Visa mer
2

Du behöver

  • 1 fl lättöl, 33 cl
  • 1,5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 2 msk rapsolja
  • 6 dl grahamsmjöl
  • ca 7 dl vetemjöl special
  • smör till formarna

Gör så här

  1. Värm öl och vatten till ca 37°. Rör ut jästen med detta och arbeta därefter in övriga ingredienser. Knåda, täck och jäs 30 minunder.
  2. Knåda degen lätt på bakbordet, forma två bröd och lägg dem i smorda brödformar. Jäs 30 minuter under bakduk.
  3. Värm ugnen till 200°. Pensla bröden med ljummet vatten och strö på lite grahamsmjöl. Grädda mitt i ugnen 30-40 minuter. Lossa formarna och grädda bröden 5 minuter utan formarna, så alla sidor får lite färg. Låt svalna på galler.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept