Grönsakssoppa med mannagrynsklimp

Grönsakssoppa med mannagrynsklimp
Foto: TV4

Laga en god och närande grönsakssoppa som värmer i höstkylan. Förr serverades gärna klimp till soppan. Smålandsklimpen är gjord av mannagryn och kryddad med kardemumma och bittermandel. Barn brukar uppskatta klimp till soppa. Den kan lagas dagen innan soppan ska ätas.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 gul lök
  • 150 g rotselleri
  • 1 morot
  • 1 purjolök (det gröna)
  • 1,5 liter grönsaksbuljong
  • salt och 5 vitpepparkorn
  • 0,5 zucchini
  • 150 g sockerärter
  • 0,5 dl hackad persilja

Klimp:

  • 3 dl mjölk
  • 1 tsk stötta kardemummakärnor
  • 3 bittermandlar
  • 1 krm salt
  • 1 dl mannagryn
  • 1 ägg

Gör så här

  1. Klimp: Stöt kardemummakärnorna i mortel. Skålla, skala och riv bittermandeln. Koka upp mjölken. Slå i kardemumma och bittermandel. Rör ner mannagryn och salt. Sjud i 5 minuter under ständig omrörning. Vispa upp ägget i en kopp. När gröten tjocknat, rör i det uppvispade ägget. Låt gröten svalna något och forma runda klimpar med vattensköljda händer. Kyl klimpen.
  2. Skala den gula löken och skär den i klyftor. Skala moroten och skär den i mindre bitar. Ansa purjolöken och skär det gröna i mindre bitar. Lägg i grönsakerna i en kastrull och häll på buljong så att det täcker. Koka upp och lägg i salt och vitpepparkorn. Sjud under lock tills grönsakerna är mjuka, ca 15 minuter.
  3. Skär zucchinin i strimlor och snoppa sockerärterna. Lägg grönsakerna i soppan och koka ytterligare 5 minuter. Servera soppan med klimpen.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept