Grönsaksrisotto med vitlök

Grönsaksrisotto med vitlök
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Grönsaksrisotto med vitlök

11 ingredienser

En risotto ska vara krämig i konsistensen fast riskornen ska behålla sin spänst. Du måste passa risotton under hela koktiden och röra om då och då. Receptet kan dubbleras.

Ingredienser

portioner
  • 8 dl grönsaksfond
  • 0,5 purjolök
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 röd spansk peppar
  • 1 msk smör
  • 2 dl avorioris
  • 100 g soltorkade tomater i olja
  • 1 msk smör
  • 1,5 msk parmesanost, riven
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Hacka vitlöken, dela chilifrukten i halvor på längden och kärna ur och strimla hälften. Strimla purjolöken. Fräs vitlök, chili och purjo i smör. Tillsätt riset och låt det fräsa med en stund. Häll på grönsaksfond, lite i taget. Rör om tills det kokat in. Sänk värmen.
  2. Tillsätt resten av fonden, lite i taget under omrörning, låt koka på svag värme i ca 25 minuter. Hacka nästan alla de soltorkade tomaterna, spar några till garnering.
  3. Ta kastrullen från värmen. Vänd ner parmesanost och smör och blanda ner de hackade tomaterna i riset. Krydda med salt och peppar och garnera med de sparade tomaterna.