500 g blandade grönsaker i bitar t ex palsternacka, selleri, purjo
10 små delikatessmorötter
5 ägg
4 dl vispgrädde
10 gelatinblad
salt
peppar
1 krm muskot
1 krm fyra kryddor
Sås:
4 dl gräddfil
salt
svartpeppar
bostongurka (efter smak)
Gör så här
Sätt ugnen på 175°. Tina spenaten och pressa ur vattnet. Ge alla grönsaker ett hastigt uppkok i lättsaltat vatten så att de blir halvmjuka. Mixa de hackade grönsakerna till puré.
Lägg 8 gelatinblad i lite kallt vatten 5 min. Fiska upp dem och smält dem på lägsta värmen.
Vispa ihop ägg och grädde. Rör ned hälften av äggvispet i spenaten, resten i grönsaksmixen. Smaka av spenaten med muskot, grönsaksfärsen med 4-kryddor. Fördela gelatinet i de båda färserna.
Klä en avlång brödform med plastfilm som får hänga över kanten.
Lägg ett lager grönsaksfärs i botten, däröver spenat. Täck med ett torrt gelatinblad. Nästa lager grönsaksfärs + gelatinblad och överst spenat.
Grädda formen i vattenbad mitt i ugnen tills färsen stelnat, en dryg timme. Låt kallna i formen i kyl över natten innan den vänds upp och filmen dras av.