Grönsakspaté med gurksås

Grönsakspaté med gurksås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Grönsakspaté med gurksås

14 ingredienser

Lagas dagen innan.

Ingredienser

portioner
  • 600 g fryst spenat
  • 500 g blandade grönsaker i bitar t ex palsternacka, selleri, purjo
  • 10 små delikatessmorötter
  • 5 ägg
  • 4 dl vispgrädde
  • 10 gelatinblad
  • salt
  • peppar
  • 1 krm muskot
  • 1 krm fyra kryddor

Sås:

  • 4 dl gräddfil
  • salt
  • svartpeppar
  • bostongurka (efter smak)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Tina spenaten och pressa ur vattnet. Ge alla grönsaker ett hastigt uppkok i lättsaltat vatten så att de blir halvmjuka. Mixa de hackade grönsakerna till puré.
  2. Lägg 8 gelatinblad i lite kallt vatten 5 min. Fiska upp dem och smält dem på lägsta värmen.
  3. Vispa ihop ägg och grädde. Rör ned hälften av äggvispet i spenaten, resten i grönsaksmixen. Smaka av spenaten med muskot, grönsaksfärsen med 4-kryddor. Fördela gelatinet i de båda färserna.
  4. Klä en avlång brödform med plastfilm som får hänga över kanten.
  5. Lägg ett lager grönsaksfärs i botten, däröver spenat. Täck med ett torrt gelatinblad. Nästa lager grönsaksfärs + gelatinblad och överst spenat.
  6. Grädda formen i vattenbad mitt i ugnen tills färsen stelnat, en dryg timme. Låt kallna i formen i kyl över natten innan den vänds upp och filmen dras av.
  7. Blanda såsen och servera till.