Grönsakslasagne

Grönsakslasagne
Foto: TV4

Precis som det italienska originalet blir den här lasagnen bara godare av att stå till sig och sedan värmas upp på nytt, så laga den gärna en dag i förväg.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 12 lasagneplattor
  • 1 dl riven gratängost

Grönsakssås:

  • 1 gul lök
  • 6 vitlöksklyftor
  • 1 morot
  • 1 aubergine
  • 400 g färsk svamp
  • olja att steka i
  • 600 g krossade tomater
  • 4 dl tomatjuice
  • 1 kvist rosmarin
  • 2 lagerblad
  • 3 kvistar timjan
  • 1,5 msk honung
  • Ostsås:
  • 6 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 50 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 dl riven ost
  • salt och malen svartpeppar

Gör så här

  1. Grönsakssås: Skala lök, vitlök och morot och finhacka dem var för sig. Skölj, ansa och dela auberginen i bitar. Finhacka bitarna. Hacka även svampen ytterst fint. Fräs lök och vitlök gyllene i olja och lägg över i en stor kastrull. Fräs morot och auberginehacket var för sig i olja och lägg över i kastrullen. Häll i krossade tomater och tomatjuice. Tillsätt rosmarin, lagerblad, timjan och honung. Koka upp och sjud på svag värme i 15–20 minuter så att såsen tjocknar och smakerna går ihop.
  2. Ostsås: Koka upp mjölk och grädde i en kastrull. Smält smöret i en annan stor kastrull. Ta av från värmen, blanda ner mjölet och vispa det till en jämn redning. Sätt tillbaka på värmen och spä med den kokta mjölken, lite i taget och under ständig vispning. Koka upp såsen och låt den sjuda i 3-5 minuter. Tillsätt den rivna osten mot slutet, rör om och krydda med salt och peppar.
  3. Sätt ugnen på 175 ° och smörj en ugnssäker form med olja. Varva ostsåsen med grönsaksröran och lasagneplattorna i formen. Toppa med ett lager sås och riven ost. Grädda i ugnen i 30–35 minuter eller tills lasagneplattorna är mjuka (känn efter med en kniv).
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept