En len grönsaksgratäng smakar gott tillsammans med krispiga falafel. När du ska göra falafel går det enklast i mixer eller marberedare. Fritera går bra i en gjutjärnsstekpanna med ordentliga kanter.
Lägg kikärterna i blöt i kallt vatten över natten. Häll av vattnet och torka kikärterna i en handduk.
Gratäng: Sätt ugnen på 225°. Smält smöret till såsen. Rör ner mjölet. Spä med mjölk och buljong, lite i taget. Krydda med paprikapulver och örtsalt och låt sjuda i 5 minuter på låg värme. Smörj en ugnssäker form och lägg spenat i bottnen. Lägg på sommargrönsaker. Häll över såsen och strö riven ost på toppen. Gratinera i 20 minuter.
Falafel: Skala löken och vitlöken och skär dem i bitar. Lägg kikärter, lök, vitlök, persilja och kryddor i en matberedare och kör det till en puré. Låt den stå kallt i 30 minuter. Forma köttbullsstora bollar av purén. Häll oljan i stekpannan och hetta upp den. Fritera bollarna i den heta oljan så de blir gyllenbruna. Lägg bollarna på hushållspapper för att rinna av. Servera genast till gratängen.