Grönsaksgratäng med falafel

Grönsaksgratäng med falafel
Foto: TV4

En len grönsaksgratäng smakar gott tillsammans med krispiga falafel. När du ska göra falafel går det enklast i mixer eller marberedare. Fritera går bra i en gjutjärnsstekpanna med ordentliga kanter.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 250 g spenat
  • 250 g djupfrysta sommargrönsaker

Gratängsås:

  • 2 dl mjölk
  • 3 dl buljong
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk örtsalt
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 dl riven ost
  • Falafel:
  • 250 g torkade kikärter
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 liten gul lök
  • 2 msk hackad persilja
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk malen koriander
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk malen svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • ca 1 dl olivolja till fritering

Till servering:

  • Kokt broccoli

Gör så här

  1. Lägg kikärterna i blöt i kallt vatten över natten. Häll av vattnet och torka kikärterna i en handduk.
  2. Gratäng: Sätt ugnen på 225°. Smält smöret till såsen. Rör ner mjölet. Spä med mjölk och buljong, lite i taget. Krydda med paprikapulver och örtsalt och låt sjuda i 5 minuter på låg värme. Smörj en ugnssäker form och lägg spenat i bottnen. Lägg på sommargrönsaker. Häll över såsen och strö riven ost på toppen. Gratinera i 20 minuter.
  3. Falafel: Skala löken och vitlöken och skär dem i bitar. Lägg kikärter, lök, vitlök, persilja och kryddor i en matberedare och kör det till en puré. Låt den stå kallt i 30 minuter. Forma köttbullsstora bollar av purén. Häll oljan i stekpannan och hetta upp den. Fritera bollarna i den heta oljan så de blir gyllenbruna. Lägg bollarna på hushållspapper för att rinna av. Servera genast till gratängen.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept