Grönkålsgratäng

Grönkålsgratäng
Foto: TV4

Grönkålen är som finast mitt i vintern. Till en gratäng kan du använda antingen färsk eller djupfryst grönkål. En trevlig vegetarisk julbordsrätt.

18 maj 2009
4

Du behöver

  • 500 g grönkål
  • 0,5 gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 50 g riven ost
  • 3 ägg
  • 1 dl kaffegrädde
  • 1 krm riven muskot
  • 1 msk smör
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här

  1. Tina grönkålen om du använder fryst, och pressa ut så mycket vätska som möjligt. Hacka grönkålen fint. Smörj en ugnssäker form och sätt ugnen på 200°.
  2. Skala och finhacka lök och vitlök. Vispa ihop äggen lätt och tillsätt grädde och ost, men spara 1 1/2 msk ost till gratineringen. Krydda med 1/2 tsk salt, peppar och nyriven muskot.
  3. Fräs lök och vitlök i smör i en kastrull, löken ska mjukna men inte ta färg. Vänd ner grönkålen i löken, ta kastrullen från värmen och rör ner äggblandningen. Häll alltsammans i formen, strö över ost och låt formen stå i ugnen i 20 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept