Gröna kåldolmar

Gröna kåldolmar
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Gröna kåldolmar

12 ingredienser

Kåldolmar behöver inte alls betyda köttfyllning. De här innehåller svamp, bland annat. Servera med kokt potatis.

Ingredienser

portioner
  • 1 vitkål
  • 250 g hel spenat
  • 100 g champinjoner
  • 0,75 dl rivebröd
  • 2 äggulor
  • 1 dl kaffegrädde
  • 0,75 dl riven ost, ej stark
  • muskot, riven
  • 5 dl grönsaksbuljong, av tärning
  • smör
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Tina spenaten och krama ut så mycket vätska som möjligt. Rör ut rivebrödet med grädden och låt det svälla.
  2. Koka upp buljongen i en rymlig kastrull. Skär bort så mycket av kålhuvudets hårda stock som möjligt. Lägg sedan kålhuvudet i det kokande vattnet och låt koka i 10 minuter. Låt det förvällda kålhuvudet rinna av i ett durkslag. Lossa försiktigt bladen och skär bort det grövsta på dem.
  3. Rensa och hacka champinjonerna. Smält 1 msk smör i en kastrull. Lägg i svampen och fräs den lätt någon minut.
  4. Blanda spenaten med champinjonerna, rivebrödet, äggulorna och osten. Smaksätt med 1/2 tsk salt, 1 krm nyriven muskotnöt och lika mycket nymalen peppar.
  5. Lägg en dryg matsked spenatfyllning på varje kålblad. Vik ihop till små paket och lägg dem med skarven nedåt i en gryta. Häll på så mycket buljong att det når upp till ca 3/4 av dolmarna och sjud sedan på svag värme under lock i 40 minuter.