Grön blomkålssoppa med äggtoast

Grön blomkålssoppa med äggtoast
Foto: TV4

Blomkålssoppa är en bortglömd favorit. Lätt att laga och alltid lika gott. Toppa gärna soppan med krispigt, knaperstekt bacon eller små prinskorvar. Passar då utmärkt på en brunchbuffé eller söndagslunch. Servera gärna med engelsk stekt äggtoast, som är ett roligt och annorlunda tillbehör.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 700 g blomkål
  • 0,5 purjolök (det gröna)
  • 2 potatisar
  • 10 dl gönsaksbuljong
  • salt och malen vitpeppar

Äggtoast:

  • 4 skivor vitt formbröd
  • 4 små ägg
  • salt och malen vitpeppar
  • smör att steka i

Till dekoration:

  • persilja

Gör så här

  1. Ansa blomkålen och dela den i buketter. Spar 1/4 av buketterna till garnering. Skala och skiva potatisen. Ansa purjolöken och skär den i strimlor. Koka upp buljongen och lägg i purjo, blomkål och potatis. Koka på svag värme cirka 10 minuter.
  2. Mixa soppan slät med en handmixer eller i en matberedare. Krydda med salt och peppar. Lägg i de sparade blomkålsbuketterna och koka dem mjuka i soppan. Hetta upp soppan före servering.
  3. Äggtoast: Skär ut fyra stycken 3 cm tjocka brödskivor. Nyp ur en urgröpning i varje brödskiva, ca 1/2 cm djup och 5 cm i diameter. Fräs brödet med urgröpningen neråt i smör. Vänd brödskivorna och knäck ett ägg i varje urgröpning. Låt brödskivorna steka på låg värme tills äggen stelnat. Krydda med salt och malen vitpeppar. Dekorera med persilja och servera till soppan.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept