Grön ärtsoppa garnerad med kaffebönor

Grön ärtsoppa garnerad med kaffebönor
Foto: TV4

Grön ärtsoppa garnerad med kaffebönor

Av: Kim - Bromölla/Sölvesborg

Från: Halv åtta hos mig

10 ingredienser

10 m

En klassisk grön ärtsoppa till förrätt, serverad på ett oklassiskt vis med kaffebönor och blommor som garnering. Vackert med goda och spännande smakkombinationer. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 4 dl gröna ärtor
  • 1-2 dl grädde
  • 1 krm muskot, riven
  • 1 tsk salt

Garnering

  • ätbara blommor
  • flingsalt
  • crème fraîche
  • kaffebönor, malda

Tillbehör

  • 4 skivor bröd
  • 4 klyftor limefrukt (eller citron)

Gör så här

  1. Koka ca 4 dl gröna ärtor i vatten, häll av vattnet och spara ca 1 dl ärtor.
  2. Mixa 3 dl ärtor med stavmixer och blanda sedan i de hela ärtorna. Värm upp ärtorna i grädde och låt sjuda ett par minuter. Riv ner muskotnöt och salta efter behag.
  3. Häll upp i lämplig liten serveringsskål, om du vill kan du garnera skålens kant med ätbara blommor samt flingsalt.
  4. Släng i en klick crème fraiche, toppa med en nypa mörkrostade malda kaffebönor (helt vanligt bryggkaffe) och flingsalt.
  5. Servera med bröd, citron- eller limeklyfta.