Grillspett med lamm och äpple, ingefärslök och kall sås

Grillspett med lamm och äpple, ingefärslök och kall sås
Foto: TV4

Grillspett är alltid lika trevligt att bjuda på. Servera dem med ett härligt ingefärssmakande tillbehör som omväxling samt en vitlöksyoghurt för att mildra hettan.

12 juni 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 300 g lammstek
  • 4 lammkorvar
  • 1 äpple
  • salt och malen vitpeppar

Ingefärslök:

  • 12 steklökar
  • 1 röd spansk peppar
  • 1 dl socker
  • 0,5 dl äppelcidervinäger
  • 1 tsk salt

Vitlöksyoghurt:

  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • 2 vitlöksklyftor
  • salt och malen svarteppar

Du behöver också:

  • grillspett av trä

Gör så här

  1. Lägg träspetten i blöt. Skala vitlöksklyftorna till såsen. Rör samman yoghurt, salt och peppar. Pressa ner vitlöken och ställ kallt till servering. Skär lammsteken i tärningar och korven i mindre bitar. Dela äpplet i klyftor och ta bort kärnorna. Trä kuber av lammkött, korvbitar och äppelklyftor på spetten. Krydda med salt och peppar och pensla med olja.
  2. Ingefärslök: Sätt ugnen på 225°. Skala och riv ingefäran. Skala vitlöksklyftorna. Dela pepparfrukten i halvor på längden, kärna ur och skär fruktköttet i mindre bitar. Skala lökarna och fräs dem i olja. Strö över sockret och låt det bli brunt. Rör om hela tiden. Sänk värmen och häll på vinäger, salt och ingefära. Lägg i vitlök och spansk peppar och fräs en kort stund. Lägg över blandningen i en smord ugnssäker form och baka i ugnen i 30 minuter.
  3. Grilla spetten över fin glödbädd på träkolsgrill, ca 5 minuter per sida. Grillgallret ska vara nära glöden. Servera spetten med ingefärslök och vitlöksyoghurt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept