Så lyckas du med grillade skaldjur

30 min
2
Så lyckas du med grillade skaldjur
Foto: TV4
30 min
2

Du behöver

  • 1 färsk hummer
  • 3 havskräftor
  • 6 färska pilgrimsmusslor
  • Salt, efter smak

Smör till hummern

  • 100 g smör
  • 1 msk färsk persilja, hackad
  • 1 klyfta vitlök

Smör till havskräftorna

  • 100 g smör
  • 1 msk dillfrön
  • fänkålsdill från ett fänkålsstånd

Aioli

  • 1 dl färdig majonnäs
  • 1 apelsin
  • 1 citron
  • 1 lime
  • 1 klyfta vitlök
  • salt, efter smak

Gör så här

  1. Tänd grillen, använd gärna ett tändrör istället för att använda tändvätska.
  2. Dela hummern i två delar och ta bort magsäcken och ändtarmen.
  3. Dela havskräftorna och ta bort ändtarmen och hjärnan.
  4. Öppna pilgrimsmusslorna och ta bort säckarna och fästet. Lägg sedan dessa på ett hushållspapper så att de rinner av något, och fixera även musslorna.
  5. Smält smöret på grillen i två olika kärl. Under tiden som smöret smälter så hacka fänkålsdillen och mortla dillfröna som hör till havskräftornas smör. Hacka även färsk persilja och riv vitlök som hör till hummerns smör. Tillsätt i vardera smörkärl.
  6. Tillaga aiolin genom att riva skalet från en apelsin, från en citron och en lime samt pressa saften ur en halv citron och blanda ner detta i majonnäsen. Smaka av med riven vitlök och salt.
  7. Pensla hummern och havskräftorna med en del av smöret och grilla sedan på köttsidan. Ös på resterande smör när det är dags att vända på maten.
  8. Grilla samtidigt även pilgrimsmusslorna och salta allt efter smak. Hummern är klar efter 3-4 minuter, klon tar däremot 6-7 minuter och du kan med fördel slå in den i folie.
  9. Kräftorna är klara på cirka 2 minuter, förutom klon som kräver någon extra minut i folie.
  10. Pilgrimsmusslorna grillar du 1-2 minuter på varje sida, men var noga så att den inte blir helt genomgrillad för då riskerar du att den blir torr
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept