Så filéar du en fisk

koket.se
Så lyckas du med grillade fiskspett
Foto: TV4
jan boris-moller
jan boris-moller

Så filéar du en fisk

Av: Jan Boris-Möller

Från: Grillmästarna

9 ingredienser

90 min

Jan Boris-Möller visar tydligt och pedagogiskt hur du filéar en fisk. Först en hel lax och efter det en gös. Nedan hittar du Jans smarriga recept på grillade fiskspett.

Se Jan Boris-Möller laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 lax
  • 2 färska gösar
  • 2 kg potatis, gärna små
  • 3 färska majskolvar
  • 1 kg champinjoner
  • 3 röda paprikor
  • 3 orange paprikor
  • 2 gula lökar
  • valfria kryddor

Gör så här

  1. 1. Skär upp alla grönsaker i lämpliga portionsbitar, det vill säga så stora som du tycker passar på dina grillspett. Koka potatis, majs, champinjoner, paprika och lök tills det känns mjuka och är klara. Du kan med fördel använda samma kastrull och vatten, för allt. Börja med potatisen då den tar längst tid på sig att bli klar, och ta champinjonerna sist. Häll av och skölj i kallt vatten. Du kan även låta grönsakerna ligga i det kalla vattnet, så kyls de ner snabbt. Detta kan du göra upp till fyra dagar innan.
  2. Filea och tag bort skinnet på laxen och gösen, och skär sedan upp i bitar, det är viktigt att bitarna inte är för små.
  3. Tänd grillen, använd gärna en varmluftspistol, om du har tillgång till ström, eller ett tändrör, istället för att använda tändvätska.
  4. Blanchera fisken i kokande vatten, så att alla proteiner stelnar, och alla eventuella bakterier dör. Rör om så att vattnet når alla fiskens ytor och tag sedan upp fiskbitarna efter 15- 45 sekunder när de blivit jämt ljusare runt om. Kyl ner alla fiskbitarna i kallt vatten. Detta kan du med fördel göra en till två dagar innan om du vill.
  5. Trä på fisken och de andra råvarorna på grillspetten. Se till att ha en majsbit, eller annan fast grönsak i början och i slutet på varje spett, så sitter alla bitarna bättre kvar. Har du god hygien när du sätter ihop spetten, så kan du göra det en till två dagar innan, utan att fisken blir dålig, tack vare att du har blancherat den innan.
  6. Nu är det dags att lägg spetten på grillen, som då måste vara riktigt varm, minst 300 grader. Vänd spettet efter 20-30 sekunder och efter ytterligare 20-30 sekunder är spetten klara. Salta och peppra. Servera med valfria tillbehör.