Calvadospenslad grisrygg med äpple- och ananaschutney med Kvibillegratäng

4

Du behöver

  • 1kg benfri hel kotlettrad
  • 0,5 citron
  • 2 msk olivolja
  • 1 krossad vitlöksklyfta
  • 5 kvistar färsk timjan
  • flingsalt
  • nymald peppar

Calvadosglaze:

  • 3 dl balsamvinäger
  • 2 dl kalvbuljong
  • 1dl koncentrerad äpplejuice
  • 0,5 dl calvados
  • 1 dl socker
  • 2 krossade vitlöksklyftor
  • 1 lök delad i fyra klyftor
  • 1 äpple i tärningar
  • 5 kvistar färsk timjan

Äpple- och ananaschutney:

  • 100 gr ananas i tärningar
  • 2 skalade äpplen skurna i tärningar
  • 1 finhackad gul lök
  • 1 finhackad färsk spansk peppar med kärnor
  • 1 dl råsocker
  • 2 dl ananasjuice
  • 1 dl vitvinsvinäger

Honungsgrillade grönsaker:

  • 8 små morötter, skalade
  • 8 små gröna sparrisar
  • 2 svartrötter, skalade
  • 0,5 lime
  • 1 apelsin
  • 0,5 citron
  • 2 msk honung
  • 1 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Gnid in köttet med ingredienserna och låt det ligga och dra i ca. 30 minuter.
  2. Calvadosglaze:
  3. Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt koka tills hälften återstår.
  4. Detta användes senare till att pensla köttet under grillningen.
  5. Äpple- och ananaschutney:
  6. Koka ihop alla ingredienser i en kastrull och red av med Maizenamjöl tills en simmig konsistens uppnåtts. (Cirka 10 minuter)
  7. Honungsgrillade grönsaker:
  8. Grilla grönsaker tills de får lite färg. Lägg dom i en plastpåse tillsammans med övriga ingredienser.
  9. Gör gärna dessa grönsaker innan grillningen så att de kan vila i marinaden under tiden.
  10. Potatisgratäng:
  11. Gör en klassisk potatisgratäng, men varva rikligt med Kvibille ädelost.
  12. Lägg kol utefter grillens ytterkanter med en kolfri zon i mitten. Fördelen med detta är att få bort fettet från köttet utan att eld uppstår.
  13. Grilla kotletten i grillen tills köttet får en temperatur av 62 grader (använd termometer) samt glasera löpande under tiden.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept