Grillade revbensspjäll med glaze

Grillade revbenssjäll med glaze
Foto: Unsplash
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Grillade revbensspjäll med glaze

10 ingredienser

Det går absolut att grilla tjocka revbensspjäll. I USA kokar man spjällen först och grillar dem sedan. Strax före servering penslas spjällen med en glaze, som ger smak och färg.

Ingredienser

portioner
  • 1,5 kg tjocka revbensspjäll
  • salt
  • 3 svartpepparkorn
  • 1 lagerblad

Glaze

  • 1 dl passerade tomater
  • 2 msk worcestersås
  • 2 msk sirap
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 krm chilipulver
  • 1 klyfta vitlök

Gör så här

  1. Lägg spjället i en stor kastrull och häll på vatten så att det täcker. Lägg i salt (ca 1 tsk salt per liten vatten), peppar och lagerblad och låt kok upp. Låt sjuda på svag värme under lock i 30-45 minuter, beroende på tjocklek. Ta upp spjällen och låt dem svalna.
  2. Glaze: Blanda samman passerade tomater, worcestershiresås, sirap, paprika- och chilipulver. Pressa ner vitlöken.
  3. Ugnsstek så här: Lägg revbenen på ett galler i en långpanna med benen uppåt. Stek i 275° i ca 20 minuter. Vänd och pensla med glaze. Stek i ca 10 minuter till. Pensla med mera glaze före servering.
  4. Grilla så här: Grilla spjällen runt om på träkolsgrill. Det tar sammanlagt mellan 10 och 15 minuter. Grilla långt från glöden. Pensla med glaze före servering. Skär upp spjället så att varje bit har ben i sig.