ca 8-10 dl vatten (inkl vattnet från sparriskoket)
250 g grön sparris (späd)
1 schalottenlök
1,5 dl parmesanost
25 g smör
ca 1 msk olivolja
2 msk mynta, finhackad
salt
svartpeppar
parmesanost, färskriven
Gör så här
Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål och häll över den i dubbla plastplastpåsar. Lägg lammkotletterna i påsen och förslut noga. Låt köttet marinera i kylskåp i ca 3 timmar. Vänd några gånger under tiden.
Gör sparriskrämen under tiden som kotletterna marinerar. Skölj sparrisen och skär bort den nedersta, grövsta delen av stjälken. Koka den i lättsaltat vatten i ca 2-5 minuter. Sparrisen ska vara mjuk men fortfarande spänstig.
Häll av kokvattnet (men spara vätskan för att använda vid riskoket) och skölj snabbt av med kallt vatten. Skär den sedan i bitar men spara några tunna fina stjälkar eller toppar, för att dekorera portionerna med.
Lägg sparrisbitar, lök, parmesanost, salt, peppar och lite olja i skålen till matberedaren eller mixer. Blanda och fyll på med olivolja tills röran är krämig. Smaka av med salt och peppar och blanda i den finhackade myntan.
Koka riset enligt anvisningen på paketet. När riset är färdigkokt blanda i sparrisröran och smöret
Tänd grillen. Ta upp och torka av kotletterna och snitta fettranden på ett par ställen.
Grilla kotletterna 3-5 minuter på varje sida. Pensla då och då med olivolja.
Servera kotletterna med riset. Toppa riset med sparrisknoppar och strö över lite parmesanost.