Grillade lammkotletter med pestoris

Grillade lammkotletter med pestoris
Foto: TV4
Paolo Roberto 2016
Paolo Roberto 2016

Grillade lammkotletter med pestoris

20 ingredienser

45 m + marinering

Lyxig grillmiddag med vitvinsmarinerade lammkotletter och ris med sparrispesto.

Ingredienser

portioner
  • 4 lammkotletter (à 125-150 g)

marinad

  • 1,5 dl vitt vin
  • 3 msk olivolja
  • 2 tsk honung, flytande
  • 2 klyftor vitlök, skivade
  • 0,5 dl färsk timjan, finhackad
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • olivolja

Sparrisris

  • 4 dl avorioris
  • ca 8-10 dl vatten (inkl vattnet från sparriskoket)
  • 250 g grön sparris (späd)
  • 1 schalottenlök
  • 1,5 dl parmesanost
  • 25 g smör
  • ca 1 msk olivolja
  • 2 msk mynta, finhackad
  • salt
  • svartpeppar
  • parmesanost, färskriven

Gör så här

  1. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål och häll över den i dubbla plastplastpåsar. Lägg lammkotletterna i påsen och förslut noga. Låt köttet marinera i kylskåp i ca 3 timmar. Vänd några gånger under tiden.
  2. Gör sparriskrämen under tiden som kotletterna marinerar. Skölj sparrisen och skär bort den nedersta, grövsta delen av stjälken. Koka den i lättsaltat vatten i ca 2-5 minuter. Sparrisen ska vara mjuk men fortfarande spänstig.
  3. Häll av kokvattnet (men spara vätskan för att använda vid riskoket) och skölj snabbt av med kallt vatten. Skär den sedan i bitar men spara några tunna fina stjälkar eller toppar, för att dekorera portionerna med.
  4. Lägg sparrisbitar, lök, parmesanost, salt, peppar och lite olja i skålen till matberedaren eller mixer. Blanda och fyll på med olivolja tills röran är krämig. Smaka av med salt och peppar och blanda i den finhackade myntan.
  5. Koka riset enligt anvisningen på paketet. När riset är färdigkokt blanda i sparrisröran och smöret
  6. Tänd grillen. Ta upp och torka av kotletterna och snitta fettranden på ett par ställen.
  7. Grilla kotletterna 3-5 minuter på varje sida. Pensla då och då med olivolja.
  8. Servera kotletterna med riset. Toppa riset med sparrisknoppar och strö över lite parmesanost.