Från TV4

Grillade jätteräkor med sparris

Grillade jätteräkor med sparris
Foto: TV4
Från TV4

En lyckad kombination av hav och land.

I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av stora tropiska räkor orsakar. Läs mer här »

26 januari 2009
Visa mer
2

Du behöver

  • 10 jätteräkor
  • smör att steka i
  • 1 knippa sparris
  • 1 tsk salt
  • Vinägrett:
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 krm fransk senap
  • 1 krm socker
  • salt och malen vitpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk sambal oelek

Gör så här

  1. Vinägrett: Blanda vinäger, senap, socker, peppar och salt i en liten skål. Vispa med en gaffel. Häll sakta ner oljan och vispa tills allt är blandat. Rör till sist ner sambal. Ställ svalt till servering.
  2. Skölj sparrisen väl. Skär bort de grova och trådiga ändarna. Lägg sparrisen i en vid kastrull. Häll i 1 cm vatten. Krydda med salt, sätt på ett lock och låt vattnet koka upp på hög värme. Sänk värmen till medel och låt sjuda i 2-6 minuter, beroende på stjälkarnas tjocklek. Prova med en vass kniv om stjälkarna är färdigkokta.
  3. Skala jätteräkorna med låt skalet ytterst på stjärten vara kvar. Klyv jätteräkorna från stjärten men inte helt, de ska fortfarande hänga ihop. Fräs dem 4-5 minuter i svagt brynt smör i medelvarm panna. Lägg upp sparrisen på varma tallrikar och fördela räkorna ovanpå. Droppa över dressing och servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept