Grillade gambas med tomat- och pepparrotsdipp

20 m
4
Grillade gambas med tomat- och pepparrotsdipp
Foto: TV4

Grilla på stranden! Gambas grillas med enris och serveras med en mustig dipp på tomat, mandel och pepparrot.

3 september 2015
Visa mer
20 m
4

Du behöver

  • 12-16 färska gambas
  • 2-3 enkvistar eller cypress
  • träkol eller strandved, att grilla med

Dippsås

  • 1 dl saltad mandel, hackade
  • 2 burkar krossade tomater
  • 1,5 dl chilisås
  • 2 msk rökt sambal oelek
  • 3 msk riven pepparrot
  • 2 msk limejuice
  • 1 tsk farinsocker
  • 1 msk worcestershiresås
  • salt

Gör så här

  1. Tänd grillen och låt den få en fin glödbädd, lägg enkvistarna i blöt i en spann med vatten.
  2. Under tiden gör vi såsen. Blanda tomatkrosset med chilisås och finhackad mandel, smaksätt såsen med övriga ingredienser och smaka av med salt.
  3. Lägg gambas på grillen och grilla dem 1-2 minuter på ena sidan, lyft gallret och lägg på blötlagda enkvistar direkt på glöden, sätt tillbaka gallret och lägg locket på grillen.
  4. Låt det hela ”röka” 2-3 minuter tills gambasen är färdiggrillade. Ät dem direkt med dippsåsen och en bit gott bröd.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept