Grillad wagyubiff med Café de Paris-smör och ratatouille

koket.se
Grillad wagyubiff med Café de Paris-smör och ratatouille
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Grillad wagyubiff med Café de Paris-smör och ratatouille

35 ingredienser

Lyxig grillrätt med biff, kryddigt smör och grillad ratatouille. Massor av smak!

Tips! Låt köttet ligga framme 20-30 minuter i rumstemperatur innan du grillar det, då är det lättare att få det jämnt stekt.

Se Tina Nordström laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Café de Paris-smör

  • 400 g smör, mjukt
  • 1 dl chilisås
  • 3 msk dijonsenap
  • 2 msk kapris
  • 2 schalottenlökar
  • 1 knippe persilja
  • 1 litet knippe gräslök
  • 1 litet knippe dragon
  • 1 litet knippe mejram
  • 0,5 msk curry
  • 1 msk paprikapulver
  • 0,5 msk cayennepeppar
  • 2 msk worcestersås
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 citron, rivet skal och juice
  • 1 apelsin, rivet skal från
  • 2-3 msk cognac eller brandy
  • 2 tsk salt

Grillad ratatouille

  • 4 kvisttomater
  • 1 aubergine
  • 1 zucchini
  • 3 röda paprikor
  • 2 rödlökar
  • 2 vitlökar
  • 1 apelsin, saft och rivet skal
  • 2 msk färsk ingefära, riven
  • 1 knippe rosmarin (eller dragon)
  • 0,5 dl olivolja
  • salt
  • svartpeppar

Wagyubiff

  • 2 tjocka skivor wagyubiff (à 300-400 g)
  • 0,5 citron
  • olivolja
  • salt
  • malen svartpeppar

Gör så här

Cafè de Paris-smör

  1. Finhacka löken och mjukstek i lite smör utan att den tar färg, slå på cognac/brandy och citronjuicen. Låt vätskan koka in i löken och låt svalna.
  2. Finhacka alla örter, kapris och vitlök. Blanda nu alla ingredienser jämnt med smöret och smaksätt med salt och ev ett extra stänk citronjuice.

Grillad ratatouille

  1. Dela och skiva grönsakerna och löken till ratatouille, dela tomaterna. Fördela alltsammans jämnt på ett fat, smaksätt med örter, apelsin ingefära och olivolja.
  2. Tänd grillen med hälften kol och briketter. Fördela kolbädden jämnt i botten.
  3. Grilla grönsaker, lök och tomat tills de är mjuka, ta upp tomaterna och vitlöken i en halvdjup form och krossa med en gaffel till en grov sås. Smaksätt med salt och peppar.
  4. Vänd ner övriga ingredienser i ”tomatröran” och avsluta med hackade örter samt några stänk olivolja.

Grillad wagyubiff

  1. Riv citronskalet, och gnid in i köttet tillsammans med lite olivolja, pressad citronsaft samt salt och peppar.
  2. Grilla köttet ett par minuter på varje sida, låt gärna köttet vila i 5-7 minuter innan servering. Om du vill kan du sätta en stektermometer i köttet och grilla det till 54-56 grader, innertemperatur. Vänd köttet ett par gånger under grillningen.